hirdetés

Partnereink

Tudjunk meg többet a népszerű kávéról!

hirdetés

Tudjunk meg többet a népszerű kávéról!

A kávét a száraz évszakban kezdik el szüretelni. Ekkor a szemek még fényesek, pirosak. Háromfajta szüretelés van. A kézi szüretelés szelektív, vagy lehúzó. Szüretelnek gépekkel is. A szelektív szüretelés kivételével együtt szedik le az éretlen és az érett szemeket.

Az éretlen bogyók zöld színűek, ezek az érés során a sárgától a piroson át a sötétvörösig vagy a liláig, változó színben játszanak. A termésnek tojás alakja van, és a cseresznyére emlékezteti az embert. A minőségi Arabica esetében a kávészemeket az ún. „nedves módszerrel” dolgozzák fel. A kevésbé minőségi kávéknál a kevésbé munkaigényes „száraz módszert” alkalmazzák. Mind a két módszer hatással van a kávé minőségére és végleges árára is. Mindkét feldolgozási mód esetében a hangsúly a zöld kávészemeken található héj eltávolításán van. Minden egyes kávészem lédús, édeskés gyümölcshúsba van beágyazódva, melyet három rétegű vastag burok véd. A száraz módszer alkalmazása esetén nem jön létre az erjedés folyamata. Ez a módszer kevésbé munkaigényes. Kizárólag a kevésbé minőségi fajtáknál használatos. A begyűjtött termésből az összes nedvességet el kell párologtatni. Ezért néhány hétig a száraz levegőn hagyják. Ilyenkor rendszeresen átfésülik, hogy megakadályozzák az erjedést. A levegőnek köszönhetően a szemek héja megbarnul, és porhanyós állagú lesz. Ez a módszer nem túlságosan drága, és nagyon oda kell figyelni, hogy a magok megfelelőképpen kiszáradjanak, de nehogy túlszáradjanak. A száraz módszer főleg az Arab-félszigeten, Közép-Amerikában, és Brazíliában használatos.

hirdetés

Az úgynevezett nedves módszer esetében végbemegy az erjedés folyamata. Ez a módszer munkaigényes, és csak a minőségi Arabica fajták esetében használatos. Ezt a kávét hívják néha „mosott kávénak”. A nedves módszerrel való feldolgozása során megmarad a magok eredeti minősége, sokkal kevésbé károsodnak feldolgozáskor. A betakarítást követően a lehető leghamarabb el kell távolítani a magok burkát. Később ezeknek a maghéjaknak az eltávolítása már problémás lenne, és károsodhatnának a szemek is. Víz segítségével történik az éretlen vagy száraz szemek eltávolítása. Ezt követően az érett szemekben végbemegy az erjedés. Ez néhány óráig is eltarthat. Ez alatt olvad fel az a ragadós réteg, amely a magok héját takarja. Az erjedést követően a magok felülete érdesebbé válik, héjuk már nem ragad. Hogy a magokat tárolni lehessen, tovább kell csökkenteni a nedvességtartalmukat, amely még a feldolgozást követően is 50 %. Még legalább két hetes szárítást igényelnek. A szárított szemeket pergamenkávnak nevezik. Ebben az állapotban már elraktározhatóak, de nem több mint egy évre. A szállítás előtt a kávészemeket hámozzák, felületéről hántológép segítségével eltávolítják a pergamenszerű héjat. Majd a kávészemeket fényezik, hogy eltávolítsák a maradék a felületükről a maradék, ezüstös színű hártyát. Az egész munkafolyamat végén a kávészemeket átválogatják nagyság és vastagság szerint. A másik fontos tényező a kávészemek külleme és származási helye, amit 10-20-ig terjedő skálán értékelnek, vagy betűvel látnak el mint az AA.

Ilyen hosszú utat tesz meg a kávé, míg az Ön asztalára kerül, hogy élvezze annak forróságát, és kellemes ízeit. A kávé mindennapjaink részét képezi, de nem is tudjuk, mennyi munka van vele, míg fogyasztható állapotba nem kerül. A kávé bizony hosszú utat jár be a feldolgozás során, míg fogyasztható nem lesz. De magát az őrölt kávét is sokféle módon hasznosítják, korábban erről is írtunk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés