hirdetés

Partnereink

Te mennyire szereted az élesztős tésztákat?

hirdetés

Te mennyire szereted az élesztős tésztákat?

Az élesztős tészták a legrégebben készített tészták közé tartoznak. A köznyelv kelt tésztának is hívja. Most egy pár remek élesztős tészta recepttel ismertetünk meg téged.

Az élesztős tésztákhoz a lisztet szitáljuk meg frissen, tart­suk a dagasztásig meleg helyen, az élesztőt morzsoljuk bele egy pohárba, hintsünk rá 1 késhegynyi cukrot és öntsünk rá egy fél pohár meleg (nem forró) tejet vagy vizet, pár perc alatt az élesztő „felfut", megkel. A tojásokat csöppnyi sóval habosra felverjük és akkor tesszük a tésztához, amikor már összegyúrtuk a többi hozzávalóval, legvégül dolgozzuk bele kanalanként a langyosra olvasztott vajat vagy más zsírfélét. A tésztát addig dagasztjuk vagy verjük a fakanállal, amíg leválik a kezünkről vagy a kanálról, akkor a tetejét behintjük kevés liszttel, betakar­juk tiszta kendővel és meleg helyen tartjuk, amíg háromszoro­sára megkel.

hirdetés

Egyszerű élesztős

Két deka élesztőt l deci langyos tejben csöppnyi cukorral megkelesztünk. Ha megkelt, hozzáadunk 1/2 kg lisztet, 2 tojást, 2 kanál vajat, 2 kanál cukrot, 2 deci langyos tejet, jól kidagaszt­juk, megkelesztjük, töltve vagy töltetlenül tepsibe tesszük, újból félórát kelesztjük, kisütjük.

Finom élesztős

Egyszerű élesztős tésztát dagasztunk, 25 deka vajat össze­gyúrunk 10 deka liszttel és hideg helyen tartjuk. Ha a tészta meg­kelt, 2 cipót csinálunk belőle, egyenként ujjnyi vastagra kinyújt­juk, rátesszük a vajas lisztnek a felét, a tésztát minden oldalról ráhajtjuk, 1/4 órát pihenni hagyjuk, háromszor pihentetjük egy-egy negyedórái, háromszor nyújtjuk. Ugyanígy készítjük el a második cipócskát is a többi vajas liszttel. Ebből a tésztából diós és mákos tekercset készíthetünk. Az egyik hajtogatott cipócs­kát késfoknyira kinyújtjuk, behintjük bőven cukros-mazsolás dió­val vagy mákkal, rudat csavarunk belőle, újabb félóráig kelesztjük, tojással vagy zsírfélével bekenve tesszük tepsibe, pirosra süt­jük. Kiflinek minden cipócskából kettőt csinálunk, a kis cipócskát kinyújtjuk vékonyra, behintjük a töltelékkel, a közepétől kezdve háromszöget vágunk belőle, ezeket a szélesebb felén kezdjük fel- csavarni, hogy a hegye a tetejére kerüljön, azután tepsibe tesszük, megkelesztjük, megsütjük.

Hájas élesztős tészta

Negyed kiló lisztet, 1 deka elmorzsolt élesztőt összegyúrunk 1 kanál ecettel és 5 kanál tejföllel, azután összedolgozunk 1/4 kg késsel elkapart hájat 10 deka liszttel, 1 kanál cukorral, a tejfölös tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a hájast a közepére tesszük, a tésztát a következőképpen hajtogatjuk: jobbról-balra, balról-jobbra, azután az egyik végét a tészta alá a másik végét felül tesszük, kinyújtjuk, újból ugyanilyen sorrendben összehajtjuk, a kinyújtást és összehajtogatást 3-szor ismételjük 1/4 órás pihentetésekkel, mindig egyazon irányban. Lehetőleg hűvös helyen készítsük. (Mikor sütés előtt a tetejét bekenjük, vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon tojás, mert akkor nem levelezik). Tetszés szerinti töltelékkel sütjük.

Hidegen kelesztett tészta

Két és fél deka élesztőt eldörzsölünk 5 kanál hideg tejben, azután negyed kiló lisztet elmorzsolunk 6 deka zsírral vagy 8 deka vajjal, hozzávegyítünk 2 kanál cukrot, csöpp sót, 1 felvert tojást és a megáztatott élesztőt, kidolgozzuk, míg leválik a kézről és az edényről. Egy tiszta edénytörlőt behintünk liszttel, a tésztát lazán belekötjük, estétől reggelig hűvös helyen hagyjuk állni. Ebből a tésztából készíthetünk diós-mákos tekercset, kifliket, fonott kalácsot. Miután elkészítettük, meleg helyen kelesztjük háromnegyedórát, azután sütjük.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés