Milyen módon vigyük a tarhonyát étrendünkbe?
hirdetés
A tarhonya az egyiptomi, török és tunéziai konyhában népszerű étel. A más néven kuszkusznak is nevezett tésztaféle a magyar konyhában is népszerű, a török hódítások során ismerték meg a magyarok a tarhonyát.
Van, aki csak húsok mellé pirít meg és főz tarhonyát, mint egy egyszerű köret, de a tarhonyát ezer másféle módon is el lehet készjteni. Tanuljunk ma meg néhány különleges, érdekes tarhonyás receptet.
hirdetés
Ilyen a kolbászos tarhonya is, van aki bácskai tarhonyának ismeri. A hozzávalók 4 főre a következők: 25 dkg tarhonya, 25 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 4 db főtt tojás, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 20 dkg füstölt kolbász, őrölt pirospaprika. Az elkészítése még a kezdő konyhatündéreknek is baromi egyszerű. Kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd felengedjük dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és megpároljuk fedő alatt lassú tűzőn. A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük, és olajon megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát, paradicsomot, sózzuk, és lecsót főzünk belőle. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. Amikor megfőtt, belekeverjük a tejfölt. Egy olajjal kikent tepsibe beletesszük a tarhonya felét, erre a lecsó, karikára vágott főtt tojás, és befedjük tarhonyával. Tetejét tejfölös lével meglocsoljuk, és megsütjük. A hozzávalók olyan 800-900 Ft-ból meg is vannak, az előkészülettel együtt az étel olyan 50 perc alatt készül el.
A gombás-zöldséges tarhonya még a vegetáriánus étrend követőit is leveszi a lábáról. Ha 4 főre szeretnénk főzni, akkor ezek a hozzávalók és a mennyiségek: 50 dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 400 g gomba (konzerv), 140 g csemegekukorica (konzerv), 40 dkg zöldségkeverék (mirelit), fűszerpaprika, só, bors, 2 ek napraforgó olaj, 100 g sajt (reszelt), 140 g cukkini (kockára vágott). Ha előkészítettük a hozzávalókat, akkor rövid időn belül elkészül ez a remek egytálétel. A hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a gombát, megfőzzük. Ráöntjük a zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10 perc alatt az egészet összepároljuk. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, dupla mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és puhára pároljuk. Összekeverjük a zöldségekkel, még egy kicsit összefőzzük. Végezetül pedig a tetejére sajtot reszelve fogjuk tálalni. Ez a tarhonyás étel sem olyan drága, nagyjából 1000 Ft-ból kisakkozható, az elkészítéséhez pedig szánjunk rá 40-45 percet.
De a húskedvelők sem kell lemondjanak a tarhonyáról. Főleg akik odavannak a sertéshúsért. A tarhonyás pásztorhús igazi gasztronómiai finomság lesz a számukra. Megszokott módon vegyük sorra, mi is kell 4 fő számára az ételhez: 60 dkg sertéslapocka, 2 fej vöröshagyma, 1 ek őrölt paprika, 20 dkg tarhonya, 60 dkg burgonya, 1 ek zsír + 1/2 ek a tarhonyához, 5 dkg füstölt kolbász, só, őrölt bors. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és zsíron szalmasárgára sütjük. Félrehúzzuk, beletesszük a paprikát, elkeverjük, rátesszük a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt pároljuk. Míg fő a pörköltünk, addig egy edényben a tarhonyát zsíron megpirítjuk. A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Mielőtt megpuhulna a húsunk (kb. ¾-re kész), beletesszük a pirított tarhonyát, a nyers burgonyát, és a felkarikázott kolbászt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve készre főzzük, közben többször megkeverjük. Ez már kicsit drágább fogás, olyan 1200-1500 Ft legyen nálunk. Az elkészítése is időigényes, érdemes akkor nekilátni, amikor tényleg ráérünk, ugyanis 2 órát biztos a konyhában fogunk tölteni.