Fagyasztásra készen eltett givecsek
hirdetés
Amennyiben te is nagy rajongója vagy a givecseknek, most bemutatunk neked négy olyan givecs receptet melyek fagyasztásra készen állnak, s te az év bármely részén fogyaszthatod a kedvenc étkedet.
1. Két kg murkot megtisztítunk, karikára vágjuk és 2 kg ujjnyi szélesre metélt káposztával együtt 1/2 liter olajban pároljuk; 2 kg zöldbabot enyhén sós vízben majdnem puhára főzünk és leszűrjük, 2 kg hagymát megtisztítunk, kettévágjuk, vékonyra metéljük és 1/2 liter olajban sárgára pirítjuk. 8 vinetát meghámozunk, dupla kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, nagyon enyhén besózzuk és ferdén állított deszkára tesszük, hogy a leve lecsurogjon. Azután metéltszűrőben hideg vízzel leöblítjük, és ha jól leszűrődött, a hagymához keverjük, együtt pároljuk, azután összekeverjük a többi zöldséggel és behintjük 8—10 kanál finomra vágott zöldpetrezselyem-kapor- és zellerlevéllel. Nyersen áttört paradicsomhoz literenként 3 deka cukrot és 3 deka sót vegyítünk, felforraljuk, azután annyit öntünk belőle a givecsre, amennyi feléri és 10 percig főzzük együtt, azután forrón félliteres üvegekbe töltjük, légmentesen lekötjük, sós gőzölő vízben 1 óra hosszat gőzöljük. A gőzölő vízben hagyjuk kihűlni.
hirdetés
2. Egy liter olajban 10 darab karikára vágott hagymát megpuhítunk, 50 darab zöldbabot, hosszába vágva, 2 darab sárgarépát, 2 darab petrezselyemgyökeret, 2 kalarábét, 2 zellert felaprózva félpuhára főzzük, leszűrjük, beletesszük az olajos hagymába, hozzáadunk 15 zöldpaprikát, 20 uborkát, 10 zöldparadicsomot megmosva és feldarabolva, azután 2 vinetát (kék paradicsom) meghámozva darabokra vágva, ezeket együtt tovább pároljuk. Mikor minden félig megpuhult, hozzáadunk 2 karfiolt rózsáira szétszedve és 5 kötés apróra vágott zöldkaprot, utána megsózzuk és ráöntünk 2 liter nyersen átpasszírozott paradicsomlevet, együtt 10 percig forraljuk. Fél literes üvegekbe rakjuk, légmentesen lekötjük, és 1 óráig gőzöljük, másnapig a gőzölő vízben hagyjuk. Telén felbontjuk és úgy, ahogy az üvegből kitöltjük, hidegen fogyasztjuk.
3. Két kiló hagymát apróra vágunk és 3/4 liter olajban sárgára pirítjuk. Harminc paradicsompaprikát, 20 zöldpaprikát, 20 szép hosszúkás vinetát (kékparadicsomot) megsütünk, meghámozunk, ferdén állított deszkán hagyjuk állni egy-két óráig, hogy a levele csurogjon. Ezalatt két kiló paradicsomot nyersen átpasszírozzunk. A megsütött paprikákat és vinetát fakéssel megvagdaljuk, beletesszük a pirított hagymába, azután ráöntjük az áttört paradicsomot és lassú tűzön, széles edényben addig főzzük, párolgatjuk, amíg egészen sűrű. Fél literes befőttes-üvegekbe rakjuk (12 üveg telik meg vele), légmentesen lekötjük és egy óra hosszat gőzöljük. Ha egy üveget kinyitunk, el is kell használnunk, mert nem áll el tovább.
4. Öt kg paradicsomot nyersen áttörünk, 10 kg kékparadicsomot (vinetát) megsütünk, meghámozzuk, fakéssel megvagdaljuk és 1 pohár olajjal kikeverjük. Két és fél kiló hagymát félkarikára vágunk és 3 pohár olajban sárgára pirítunk, 5 kiló zöldpaprikát megsütünk és víz nélkül meghámozzuk, a magját eldobjuk, azután a hagymát kiszedjük az olajból és a paprikával együtt ledaráljuk, hozzákeverjük a vinetát, a paradicsomot, megsózzuk, azután jól kikeverjük és üvegekbe rakjuk, majd minden üveg tetejére félujjnyi olajat szűrünk a hagymától maradt olajból. A forrástól számított egy óra hosszat gőzöljük.