Aranyszabályok a konyha és kamra tisztán tartásához
hirdetés
A konyhában minden héten egyszer alaposabban takarítunk, minden elmozdíthatót elmozdítunk, a bútorokat lemossuk szappanos vízzel, utána tiszta vízzel és szárazra töröljük, a helyüket és a padló többi részét forró szódás vízzel vagy más lúggal előbb leforrázzuk, azután felmossuk, szárazra töröljük és behintjük rovarirtó porokkal.
A konyhaszekrény belsejében, a fiókokban mindennap takarítunk, sehol nem tűrünk meg egy porszemet, egy kenyérmorzsát, kihullott lisztet, kását vagy másfélét, ezek mind szülőhelyei és táplálói mindenfajta bogárnak. A konyhában nincs helye semmilyen ételfélének. Ami elkészült és nem használtuk el azonnal, azt lehűlés után kivisszük a konyhából és elhelyezzük a kamrában, a jégszekrényben, nyitott erkélyen elhelyezett ládában vagy más olyan helyen, ahol frissen megmaradhat. A kenyér csak addig maradhat a konyhában, amíg vágunk belőle. Tiszta, fehér vászonzsákban tartjuk, a zsákot zsineggel megkötjük és a kamrában vagy más hűvös, szellős helyen felakasztva tartjuk. Mosatlan edényt se tűrjünk meg a konyhában, még arra az időre sem, amennyi egyik fogástól a másikig eltelik, teletöltjük vízzel (ha tehetjük, akkor meleg vízzel), hogy a legyeknek ne adjunk táplálékot. A főzés, étkezés befejezése után azonnal mosogassunk. Ha mosatlanul áll, rá is szárad, meg táplálékul szolgál mindenfajta bogárnak, légynek. Ha az edénynek mégis állnia kell mosatlanul, azt mindig töltsük színültig vízzel, úgy álljon.
hirdetés
Az evőeszközök nem állhatnak sem mosatlanul, sem vízben, azokat használat után azonnal meg kell mosni, törülni. Ugyanez áll a szűrőkre, reszelőkre, habverőre, vízben nem állhatnak, ha megszáradtak, nagyon nehéz megtisztítani őket. Ezeket már abban a pillanatban, amikor használtuk, megtisztítjuk. A kamrában minden héten nagytakarítunk, a falat lekeféljük, nehogy pókhálós legyen, a polcokat letörölgetjük, padlóról mindent kihordunk, a padlót forró lúggal felmossuk, a fal mellett mindenütt behintjük rovarirtó porokkal. Azután leporoljuk, megtisztítjuk, amit vissza akarunk hordani, a kosarakat vagy más zöldségtartó dolgokat kiborítjuk, kirázzunk belőle minden porszemet, kidobunk minden romlott vagy romlásnak indult zöldséget, burgonyát csak az épet, tisztát rakjuk és visszük vissza. A kamrában sem tűrünk meg semmiféle kenyérmorzsát, kihullott lisztet, kását vagy más egyebet. Nem tűrünk meg egyetlen piszkos üveget, palackot. Ami megüresedett, azt csak megmosva tesszük vissza.