Készíts olaszos ételeket cukkini virágból!
hirdetés
Kimondottan nagy előnyre tesz most szert az, akinek van otthon a kertjében virágzó cukkinije. A cukkini virágát ugyanis ugyanúgy fel lehet használni, mint magát a cukkinit. Az olaszok imádják, és ha mi is megkóstoljuk, garantáltan nem fogunk egyhamar lemondani róla.
A cukkini virág a benne lévő pollentől mézédessé válik, és izgalmas ízkavalkád lesz a szánkban, ha ezt sós vagy savanykás ízekkel keverjük. három letesztelt receptet mutatunk most be, amiket bárki könnyedén elkészíthet.
hirdetés
Pillangótészta cukkini virággal
Ehhez a recepthez 4 fő részére szükségünk lesz 500 gr pillangótésztára, 2 kisebb tökre vagy cukkinire, 2 gerezd fokhagymára, 8-10 cukkini virágra, sóra, olívaolajra. Míg a pillangótésztát megfőzzük, addig kevés olívaolajon pirítsuk meg az előbb megtisztított, majd apróra vágott vagy összezúzott fokhagymát. Vigyázzunk vele, mert hamar odaéghet. A cukkinit vagy tököt mossuk jól meg és vékony héjával együtt kockázzuk fel. A virágokat is hideg víz alatt mossuk fel és vágjuk fel kétujjnyi vastag darabokra. Ha már a fokhagymának jellegzetesen pirított illata van, rátehetjük az apróra vágott cukkinit vagy tököt és forgassuk jól át. enyhén sózzuk, aki szereti a borsot, az azt is hinthet rá. Ha a tök vagy cukkini kellően átpárolódott, megpuhult, rákerülhetnek a feldarabolt cukkini virágok is. Amint összeestek, zárjuk el a szósz alatt a tüzet. A leszűrt pillangótésztával forgassuk össze egy nagyobb edényben. Ha kell, akkor tegyünk még rá egy-két kanál olívaolajat. A receptet mindenki kedve szerint variálhatja sonkacsíkokkal vagy csak olívabogyókkal.
Rántott cukkini virágok
Ez egy nagyon izgalmas étel, mindenki imádni fogja. Szerezzünk be hozzá mozzarellát, de ha van otthon keményebb, rántani alkalmas sajtunk, akkor azt is nyugodtan felhasználhatjuk. Ha 4 fő részére akarunk rántott cukkini virágot készíteni, akkor legyen előkészítve 8-12 friss cukkini virág is, valamint tojás, liszt és zsemlemorzsa a panírhoz. A mozzarellát vagy a sajtot vágjuk fel akkora darabokra, hogy azok a virág tölcsérébe beleférjenek. Ha minden virágba került sajt, akkor együtt forgassuk meg lisztben, tojásban, megint lisztben, tojásban, és csakis ezután jöjjön a zsemlemorzsa. Tehát a lisztet és tojást lehetőleg kétszer járja meg minden virág. Rántott húshoz vagy rántott sajthoz hasonlóan süssük ki a sajttal töltött virágokat. Oldalanként 1-1 perc elegendő. Az olaszok amúgy a tölcsér végébe halat is szoktak tenni, és csak ezután jön a mozzarella. Érdemes ezt a verziót is kipróbálni.
Cukkini virágos pite
Aki szeret sós pitéket készíteni, annak minden bizonnyal ez az étel pofonegyszerű lesz. 250 gr tészta kell majd az alaphoz, a töltelékhez pedig 400 g cukkini virág, 50 g reszelt parmezán sajt, 250 ml tejszín, 2 tojás, 2 evőkanál olívaolaj, ½ teáskanál sáfrány, 1 mogyoróhagyma, bors és só. Egy formába nyújtsuk ki a tésztát és hagyjunk egy kis plusz tésztát a tetején, hogy legyen mit kicsit visszahajtani a töltelékre is. A töltelékhez való mogyoróhagymát pirítsuk meg az olajon, közben mossuk jól meg a cukkini virágokat. A tejszínt keverjük össze a sáfránnyal, a parmezánt pedig a tojásokkal. A hagymára halmozzuk rá a cukkini virágokat, s forgassuk át párszor, míg kicsit összeesik. Zárjuk el alatta a lángot, keverjük össze a sáfrányos tejszínnel, majd adjuk hozzá a sajtos-tojásos masszát is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Ha mindezzel megvagyunk, öntsük bele a formába, s a tészta szélét hajtsuk vissza. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 40 percig. Fokozatosan figyeljük, hogy a teteje meg ne égjen. Tűvel vagy villával szúrjuk meg, a tölteléknek nem szabad rátapadnia. Ha még mindig folyós a közepe, hagyjuk még a sütőben pár percig.