A tökéletes vacsora
hirdetés
Az legegyszerűbben elkészíthető fogásokat válogattuk össze neked, így ezeket a recepteket még a konyhában kevésbé jártas emberek is kipróbálhatják!
Indítsunk, egy jó sóskalevessel!Fél kiló sóskalevelet megmosunk, laskára vágjuk, egy finomra vágott hagymával, 2 kanál vajjal pár percig pároljuk, meghintjük 1 kávéskanál liszttel, feltöltjük 1 liter forró vízzel, hozzáadunk 2 kanál nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet és két kanál kaprot, negyedóráig főzzük. Két kanál tejfölt és fél pohár tejet eldörzsölünk egy késhegynyi liszttel, a levesbe habarjuk, együtt öt percig főzzük, a tálban jó habosra felverünk egy tojást, a forró levest apránként, folyton keverve, hogy össze ne menjen, hozzáöntjük.
hirdetés
Aztán jöjjön a főétel, ami legyen töltött pulykanyak.A pulykanyakat kívül-belül megmossuk, egyik végét fehér cérnával bevarrjuk, a nyakat megtöltjük, a másik végét is bevarrjuk, csak azután forrázzuk, tisztítjuk. Lábasba tesszük, 1 kanál zsírral, félpohár vízzel, 1 gerezd fokhagymával és késhegynyi édes paprikával fedő alatt lassú tűzön folyton öntözgetve pároljuk, amíg a villa a nyak bőrébe könnyen belemegy. Ha kell, még egy-egy kis vizet öntünk alája, amikor már puha, zsírjára sütjük, minden oldalán kipirítjuk.Töltelék: 4 kanál rizsből egy kanál zsírral, fél liter vízzel párolt rizst készítünk, hozzákeverünk 1 apróra vágott, zsírban pirított hagymát, a pulyka apróra vágott szívét-máját, 1 nyers tojást, 2 szem finomra tört szegfűborsot. Tölthetjük gesztenyével is: fél kiló gesztenyét meghámozunk, megfőzzük, azután 10 dekányi hússal, 1 szelet áztatott fehér kenyérrel ledaráljuk, hozzákeverünk egy tojást, sót, borsot, 3—4 kanál tejfölt. Tálaláskor a töltött nyakat szeletekre vágjuk, hecserli-mártást adunk melléje.
Pulykasülttel is megörvendeztethetjük magunkat és családtagjainkat. Ennek is leírjuk a receptjét.A mellehúsát, ha nem hízott pulyka, beborítjuk vékony szeletekre vágott szalonnával, körültekerjük fehér cérnával, a combrészekkel együtt lábasba tesszük, egy pohár vizet öntünk alája, ráöntünk 4 kanál forró zsírt, sütőben, a levével folyton öntözgetve 3 óra hosszat sütjük. Ha a villa a mellhúsba könnyen belemegy, zsírjára hagyjuk sülni, a combrészekre rákenünk egy kanál zsírt, a tüzet felerősítjük, hogy a hús pirosra süljön. Párolt rizzsel és aszaltszilva-kompóttal tálaljuk.
Desszertnek pedig a francia omlós tészta ideális választás. Húsz deka lisztet késhegynyi sóval, 7 kanál vízzel, tálban fakanállal jól összegyúrunk, azután kitesszük lisztezett deszkára, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Húsz deka vajat két tenyerünk között ellaposítunk, rátesszük a tésztára, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát, hideg helyen öt percig pihentetjük. Öt perces pihenésekkel négyszer, nyújtjuk, ötödször vékonyra kinyújtjuk. Egy tojást habosra felverünk, a kinyújtott tésztára kenjük, behintjük bőven cukros dióval vagy mákkal (15 deka dió, 3 kanál cukor) és különbözőképen formáljuk, azután kenetlen tepsiben sütjük. 1) Két oldalról csavarjuk fel, a két rolni a középen találkozik, két ujjnyi szeletekre vágjuk, szemüveget formálunk. 2) Egyszerűen felcsavarjuk, két ujjnyi szeleteket vágunk belőle és élükre rakjuk a tepsibe. 3) Kis négyszögeket vágunk, egyik sarkánál kezdve csavarjuk fel, kifliket formálva rakjuk tepsibe. Kenetlen tepsiben sütjük.Sós süteményt is készíthetünk belőle. Ceruza vastagságúra kinyújtjuk, bekenjük felvert tojással és behintjük 5 deka ánizs és 10 deka reszelt sajt keverékével, azután ceruzaszélességű és félceruza hosszúságú rudacskákat vágunk belőle, kenetlen tepsiben sárgára sütjük. Tölthetjük még hússal, lekvárral.