Hogyan készül a túrós csusza?
hirdetés
A túrós csusza hagyományos magyar étel.
Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta illik hozzá, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik. Különlegessége abban áll, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják. Az étel neve a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”. Nem tévesztendő össze az olyan túrós tésztával, ami hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, esetleg másféle (pl. hosszú metélt) tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják. A túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is. (pl. harcsa túrós csusza ágyon). Hogyan készül a rakott túrós csusza? Egy tűzálló tál alját kevés szalonnazsírral kikenjük, erre egy réteg kifőtt csuszatésztát, majd egy réteg túrót teszünk, tejföllel meglocsoljuk (ha szükséges sózzuk). Lehet több réteget is készíteni, de a tetejére egy adag tészta és a ropogósra pirított szalonna (pörc) kerül. Előmelegített sütőben 10-15 percig letakarva sütik, amíg a teteje kissé megpirul és az ízek összeérnek. Kocka, vagy tortaszeletekre vágva, még egy kis hideg tejföllel meglocsolva, forrón tálalják. Elkészítése egyszerűbb, mint a túrós csuszának, de itt több pörzsanyag keletkezik, ami az ízhatást fokozza.
hirdetés
Akárhogyan is készítik a túrós csuszát, az egyik legkedveltebb ételek egyike, már szinte Hungarikum. A túrós csuszához jól megy a fehér bor, így kiváló fröccsöt készíthetünk hozzá. Más világosabb italok is jól passzolnak hozzá, például világos szörpök. Lényeg, hogy világos legyen, mert a túrós csuszához világos ital való. A túrós csusza hétköznapi étel, a magyar hétköznapokban szívesen fogyasztják, népszerű, szerethető étel, elkészíteni sem nehéz. Jól megy különböző levesekhez is. A gulyáslevestől kezdve a különböző zöldségleveseken át sokféle levessel párosítható. Kiváló magyar étel, amit szívesen fogyaszt minden magyar ember. Kóstold meg te is a túrós csuszát, hidegen vagy melegen egyaránt igazi, jófajta étel, igazán jól lehet lakni tőle. Fogyaszd egészséggel, kiváló étel ebédre, vacsorára. Próbáld ki a fent leírt receptet, és te is részesülhetsz a túrós csusza áldásos élményéből, amit egy ilyen finom étel okozni tud. Felhasználási módja sokrétű, ebből is látható, milyen változatos étel, és hogy mennyire kedvelt, sokan sokféleképpen fogyasztják. Kóstold meg te is ezt a finom ételt, és ha tetszett, tanuld meg elkészíteni, kiváló, ízletes étel, amely mindenki kedvence lehet egy ebédnél. A túrós csusza felejthetetlen gasztronómiai élményt biztosít, szedj belőle kétszer is! Nincs jobb a túrós csuszánál, ezt az ételt Magyarországon mindenütt ugyanúgy csinálják, így egyként az ország egyik legfőbb étele. Érdemes megkóstolni, felejthetetlen ízélményt biztosít, főleg, ha jó nagy adag tejföllel fogyasztjuk. Ajánlom figyelmedbe ezt az ételt, igazán kiváló, finom étel, és egészséges, nyári ételnek például nagyon jó, hiszen nem tartalmaz húst, könnyen fogyasztható, egyszerű étel.