Bográcsos: mert laktat és mindenki szereti
hirdetés
Néha elgondolkozom, hogy miért van az, hogy a nagy többség szereti a bográcsost. Pontosan azért, amiért olyan laktató is: mert sok minden van benne. Én nem tudom ki találta ki, de személy szerint én oda meg vissza vagyok az ételért.
Mi gyakran tartunk összejöveteleket, ahol elővesszük a kellékeket, lemegyünk szépen a kertben és együtt csináljuk meg. Társaságban minden jobb. Mindenkinek meg van a maga dolga. A férfiak élesztgetik a tüzet, a nők pedig szeletelik a hozzávalókat. Általában nem kell a tűzhöz minden srác, ezért ők is tanulgatnak krumplit pucolni. Közben üdítőt iszunk, sört vagy bort, az erősebbek evés előtt egy kupica pálinkát. Igaz, hogy az idő már nem éppen nyárias, de ígérnek még szél mentes hétvégét és szerintem jobb enyhébb időben bográcsost csinálni, mint kánikulában. Figyelem: a lenti a receptek csupán egy család részére elegendő hozzávalót tartalmaz. Minél többen vagytok, annál több kell mindenből. Erre figyelj oda!
hirdetés
Bográcsban tudsz csinálni először is krumplilevest. Mit kell hozzá venned? Nyilvánvalóan kell hozzá 1 kg krumpli, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 evőkanál pirospaprika és zsiradék. A kis kockákra vágott szalonnát pirítsd meg a zsiradékban, add hozzá az apróra vágott hagymát, majd szórd meg a paprikával. Add hozzá a kockára vágott burgonyát és a felkarikázott répát, gyökeret. Öntsd fel 3 liter vízzel és sózd meg. Pár perc elteltével dobáld bele a maradék zöldséget és petrezselymet. Főzd készre. A család garantált jól fog lakni! A krumpli egy olyan zöldség, amit olcsón meg lehet szerezni, szinte bárhonnan. Felhasználása széleskörű, egy jó háziasszony nagyon sok mindent tud belőle csinálni.
Nagyon finom még a zöldborsó leves. Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 50 dkg zöldborsó, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 evőkanál liszt, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál, paprika, 2 dl tejföl, eperlevél, 1 csomó petrezselyem, só, zsiradék. A csirkeaprólékot tedd fel főni sós vízben. Fél óra múlva add hozzá a karikákra vágott sárgarépát és gyökeret, majd további 15 perc múlva a borsót. Mikor megpuhult, add hozzá a zsiradékból, lisztből, apróra vágott hagymából, zúzott fokhagymából, paprikából készített rántást. Engedd fel hideg vízzel. Főzd készre, és csak a végén tedd bele a tésztát.
A lakodalmas leves. A hozzávalók: 1,5 kg feldarabolt tyúk, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 nagy hagyma, 10 dkg zöldborsó, 3 fej csiperke, 1 csomag petrezselyemzöld, só, bors. A húst tedd fel főni körülbelül 2 liter hideg vízben. Mikor felforrt, szedd le a habot, és add hozzá a feldarabolt zöldségeket. Sózd, borsozd. Mikor majdnem puhák, add hozzá a felaprított gombát, valamint a vágott petrezselyemzöldet, és főzd készre.
A palócleves hozzávalói: 1 kg birkalapocka, 1 kg burgonya, 30 dkg zöldbab, 2 fej hagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanálnyi finomliszt, só, paprika, kömény, kapor, babérlevél, zsiradék. Elkészítési mód: Az apróra vágott hagymát dinszteld meg, majd dobd bele a felkockázott húst, szórd meg a paprikával, kevés köménnyel, sózd, és add hozzá a zúzott fokhagymát. Párold félpuhára, néha adj hozzá kevés vizet. A felkockázott krumplit, a feldarabolt babot tedd hozzá, öntsd fel egy liternyi vízzel és dobd bele a babérlevelet. Mikor minden megpuhult, habard be lisztes tejföllel, szórd meg a finomra vágott kaporral, és újra forrald fel.