Tök jó kaja
hirdetés
A tök is hétköznapi hozzávalónak számít. Tápértéke nem túl magas, ám rengeteg C és A vitamint tartalmaz, amire a szervezetnek szükséges van. És igen. Ebből is rengeteg ínyencséget lehet csinálni.
Erdélyi tökkrém
hirdetés
Hozzávalók:
- 1 közepes db közönséges tök (főzőtök)
- 1 ek mustár
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 közepes db fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 db tojássárgája
Elkészítése: Először megpucolod a tököt, majd a magvakat eltávolítod. Ezután apró kockákra vágod, majd felfőződ annyi vízben, amennyi ellepi. A majonézt úgy készíted el mint más ételekhez: olajat, mustárt és tojás sárgát összekeversz. Miután a tök megfőtt lecsepegteted, majd mixerrel vagy villával jól összetöröd. Vágj apróra hagymát és add hozzá. Ízlés szerint sózd és borsozd meg és jól kavard ki.
Csőben sült tök
Hozzávalók:
- 60 dkg közönséges tök
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 ek ecet (20 %-os)
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 1 dkg cukor
- 1 dkg só
- 3 szál kapor
- 5 dkg sajt (reszelt)
- 1 ek zsemlemorzsa
A tetejére kell még 1 evő kanál vaj. Az edény kikenéséhez kell még egy evő kanál vaj és 1 ek zsemlemorzsa is.
Elkészítése: Először megtisztítod a tököt, majd 1 cm szélesre illetve 2 cm hosszúra vágod. Sózott és ecetes vízben puhára főzöd. Miután megvan szűrd le, tedd szitára és csepegtesd le. A vajjal készíts világos rántást és add hozzá a finomra vágott kaprot. Tejjel engedd fel és keverd simára. A rántásba tedd bele a tojássárgáját, nagyon jól keverd el és cukrozd meg. Ezután add hozzá a puhára főzött tököt. A felvert tojásfehérjét pedig óvatosan keverd bele. Egy ovális sütőedényt vajazz ki, szód meg a morzsával és a kész masszát öntsd bele. A tetejét szórd meg morzsával és egy kevés vajat adj hozzá. Ezután előmelegített sütőbe tedd és 15 perces sütés után reszelt sajttal szórd meg. Majd süsd készre. A sütési hőfok 200 fok legyen, a sütési mód alul-felül.
Rántott tök sütőben sütve
Hozzávalók:
- 1 közepes db közönséges tök (zsenge)
- só ízlés szerint
- 3 db tojás
- 0.5 dl tej
- 0.5 bögre finomliszt
- 0.5 bögre zsemlemorzsa
- 0.5 dl napraforgó olaj
Mártogatóshoz
- 200 ml tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg sajt (reszelt)
- 1 kk mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítése: A tököt hámozd meg majd vagdald fel rántanivaló szeletekre. Sózd be és hagy addig állni míg nekikészülsz a panírnak. A tojásokat verd fel. Ügyelj arra, hogy három tojásonként kel 0,5 dl olaj és 0,5 dl tej. Ezeket jól keverd össze. A tököt a szokásos módon panírozd be. Ezután rakd sütőpapírral bélelt tepsibe. Ekkor olajspriccelővel szórd meg a tetejüket. 200 fokos sütőben süsd meg pirulásig. Egyszer forgasd meg és azt is spricceld le olajjal. Amíg a tök sül van időd összeállítani a mártogatóst. Tejfölt keverj össze mustárral, reszeld bele a fokhagymát. Ízlés szerint sózd és borsozd meg, majd annyi sajtot (lehetőleg füstöltet) reszelj bele, amennyit gondolsz.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 15 dkg mák
- 15 dkg cukor
- 50 dkg közönséges tök (a mirelit is jó)
- 3 ek tejföl
- 1 marék mazsola
- 2 evőkanál búzadara (a lapok megkenéséhez)
- 1 dl napraforgó olaj
Elkészítés: A mákor keverd össze cukorral, majd daráld le. A tököt hámozd meg, vágd félbe, a magját pedig vájd ki és végül reszeld le. A reszelt tököt a darált cukros mákhoz és a mazsolához keverd. A réteslapot nedves konyharuhára terítsd ki és szedd óvatosan lapokra. Ezeket a lapokat egyesével vékonyan és ecsettel kend meg olajjal, majd 2-3 lapot fektess egymásra. Az egyik szélére halmozd a töltelék egyharmad részét, szórd meg egy kevés búzadarával, így a tök esetleges leve meg lesz fogva. A konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel. Kikent tepsibe tedd, a tetejét kend le olajjal és tejföllel. A többi adaggal is így kell csinálni. Ezután tedd be a sütőbe, hagyd ott 20-30 percig míg aranyszínű nem lesz. Miután kész van már tálalhatod is, csak hintsd meg egy kis porcukorral.