hirdetés

Partnereink

Így csontozz ki egy egész báránycombot!

hirdetés

Így csontozz ki egy egész báránycombot!

Ez a technika, amelynél „alagút” szerűen kicsontozzuk a húst, nagyon hasznos sütőben sütésnél és párolásnál.  Megkönnyíti a szeletelést, és egy üreget is kapunk, amelyet ízlés szerint megtölthetünk.

Amikor egész báránycombot vásárolunk, talán még rajta lehet a lábszár vékony vége, amelyet a hentes félig leválasztott. Ezt vágjuk le, mielőtt hozzálátunk az elkészítéséhez. A combot teljesen vagy részlegesen is kicsontozhatjuk, utóbbi esetben a comb vékony részénél a kis lábszárcsontot érintetlenül hagyjuk. Ezt néha azért hagyják benne, mert tálalásnál valamivel nagyobb szilárdságot biztosít.

hirdetés

Egy nagyméretű combnál a lapos medencecsont még mindig a húsban lehet. Óvatosan vezessünk végig egy csontozókést, vagy egy kicsi, erős kést a csont körül, amíg teljesen körbe nem vágjuk. Faragjuk le a húst a combcsont végéről, amíg fogást nem találunk rajta. Tovább is válasszuk le a húst a combcsontról, menet közben elhúzva a húst az ízülettől, hogy a következő ízületig (a térdízületig) meg tudjuk lazítani.Ez a legtrükkösebb része a láb kicsontozásának, mivel nehéz belátni a húsvékonyodó részéhez, és a csontozás elsősorban, tapintás segítségével végezzük. Ha túl bonyolultnak találjuk, olvassuk el lejjebb a csontozási tippet. A kés hegyét használva folytassuk az „alagfúrást” a gömbízület körül, a húst és az inakat vágjuk le a csontról, amíg meg nem tudjuk tekinteni és ki nem tudjuk szabadítani a csontot az ízületből. A hús ekkor részben kicsontozott lesz, és készen áll a töltésre és pirításra. Ha teljesen ki akarjuk csontozni a lábat, fordítsuk meg a húst, hogy a csontos oldala nézzen felfelé, és vágjuk be az inas húst a lábszárcsont belső végétől a végéig. Válasszuk le a húst a csont körül, amíg teljesen ki nem tudjuk húzni. Vágjuk le a felesleges zsírt és inakat.

A báránycomb kihajtása

Ennél a technikánál felvágjuk és pillangóra emlékeztető formára széthajtjuk a combot, amikor grillezéshez, vagy faszénen sütéshez készítjük elő. Noha ugyanazokat a csontokat távolítjuk el, mint az „alagutas” csontozásnál, ez a megoldás sokkal könnyebb, mivel nem próbáljuk megtartani a láb formáját. Helyezzük a lábat sovány oldalával lefelé a munkalapra. A vastagabbik végétől kezdve a késsel vágjuk körbe a csontot, válasszuk le a húst a csontról, és haladjunk a vékony vége felé. Amikor a csontokat eltávolítottuk, nyessünk le minden inat és zsírt a húsról.

A kicsontozott comb megtöltése

Bármilyen tölteléket előre el kell készítenünk, hogy hideg legyen, amikor felhasználjuk.  Miután nem lesz nagy a megtöltendő üreg, erőteljes ízű tölteléket használjunk, például sült mediterrán zöldségeket, aszalt gyümölcsöket, fokhagymát, zöldfűszereket, kapribogyót, vagy szardellát. Töltsük a tölteléket a comb üregébe. Ha túl sokat erőltetünk bele, kifog préselődni, mert a bárány sülés közben zsugorodik. Nem szükséges lezárni a végeket, bár ha egy – két hústűvel megtűzzük a töltelék mellett mindkét oldalon, az segít formában tartani a húst. 

Bónusz csontozási tipp!

Ha problémásnak bizonyul a késsel be – és körbevágni a térdízületet, hogy elengedje a csontot, végig vághatjuk a hús alsó részét, hogy feltáruljon az ízület, majd körbevághatjuk, hogy kiszabaduljon a csont. Ezután gondosan összetűzhetjük, vagy összeölthetjük a húst.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés