Húsimádóknak
hirdetés
A mostani cikkünkben a húsimádóknak kedveskedünk néhány fogással, az ételek elkészítése nem bonyolult és annyira sok időt sem vesznek igénybe, az ízük viszont magukért beszélnek! Nem is kell több fecsegés, vágjunk is bele biztosan meg fogtok éhezni a következő fogásokat olvasva.
Az első étel legyen egy nagyon finom kacsa vörösboros mártással. Ez az étel aztán megadja az est hangulatát is, fogyasztása mellé nyissunk fel egy jó kis vörösbort és élvezzük az estét. Hozzávalók: 2,5 kg pecsenyekacsa, 15 dkg vegyes zöldség, fél vöröshagyma, 10dkg füstölt szalonna, kevés zsír, 2,5 dl húsleves leveskockából, 5 szem bors, só, kevés liszt, 1 dl tejföl, 1,5 dl Kékoportó. Elkészítése kicsivel több időt vesz igénybe, mint másfél óra ezért bele is fogunk: A kacsát megtisztítjuk, megmossuk. A megtisztított, karikára vágott zöldséget és hagymát füstölt szalonnaszeletekkel kevés zsírban megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, megsózzuk, s lassú tűzön főzzük. Egy óra elteltével beletesszük a kacsát, és fedő alatt puhára pároljuk. A húst felszeletelve tálra rakjuk, a levét átpasszírozzuk, kevés liszttel sűrítjük, elkeverjük a tejföllel és a vörösborral, és a tálra rakott pecsenyére öntjük. Burgonyafánkot vagy krokettet kínálunk hozzá.
hirdetés
A következő étel a púpos húspogácsák nevet kapta kinézetük miatt. Ehhez szükségünk lesz: 8 szelet csont nélküli rövid karajra, 4 zsemlére, 3 tojásra, 15 dkg sajtra, 1 kávéskanál borsra, 1 kiskanál őrölt majoránnára, sóra, 1 kávéskanál ételizesitőre, 3 evőkanál olajra, 1 csomag petrezselyemre. Elkészítési idő kevesebb, mint 1 óra. Nézzük hogyan is csináljuk: A húst kiklopfoljuk, s mindkét oldalát megsózzuk és félretesszük. A töltelékhez a vízbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, s összekeverjük a tojásokkal, a fűszerekkel és a petrezselyemmel. A beolajozott tepsiben elhelyezzük a hússzeleteket, amikre rákupacoljuk a tölteléket, s végül egy kevés vizet öntünk alá. Előmelegített sütőbe toljuk. Amikor pirosodni kezd a töltelék teteje, reszelt sajttal megszórjuk, rápirítjuk. Tálalása párolt rizzsel történik.
A most következő étel egy igazán ízletes borda lesz. Bakonyi borda: hozzávalónak szükségünk lesz: 8 kicsontozott sertésbordára, 25 dkg gombára, 1 zöldpaprikára, 1 paradicsomra, 1 fej hagymára, fél dl olajra, 3,5 evőkanál lisztre, 1 kávéskanál pirospaprikára, 2 dl tejfölre, 2 szál petrezselyemre. Nézzük mi sül ki és hogyan: A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, fél órára besózzuk. A gombát megtisztítjuk, hámozatlanul vastagabb szeletekre vágjuk. Megmossuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, a zöldpaprikát kicsumázzuk, ereit, magjait eltávolítjuk, húsát felkarikázzuk. A paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. Az olajat felforrósítjuk. A hússzeleteket 3 evőkanállisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk róluk, és az olajban mindkét oldalukon hirtelen elősütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt 10 percig pároljuk. Visszatesszük az edénybe a hússzeleteket, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, elfőtt levét kevés vízzel pótoljuk. Simára keverjük a tejfölt 1 kávéskanál liszttel, a mártáshoz adjuk, jól összeforraljuk. A bordákat tálra rendezzük, bevonjuk a mártással. Petrezselyemmel lehet díszíteni.
Biztosan megjött már mindenkinek az étvágya a finom falatokra, úgyhogy a cikkünk most be is fejeződött, fogunk még hozni nektek finomabbnál finomabb falatokat. Próbáljátok ki először ezeket, hogy ne essetek a bőség zavarába.