Keleti ízek, japán finomságok
hirdetés
Előző cikkünkben olvashatott ön is néhány, valóban csak nagy vonalakban jellemzőt a japán konyha kultúráról és étkezési szokásokról. Minden bizonnyal kiderült, az is, mennyire egészségesen élnek, és főleg táplálkoznak a japán emberek.
Ezeket a szokásokat, ha nem is minden nap, de érdemes nekünk is nagy vonalakban követnünk és természetesen, ha bátrak és kísérletező szelleműek vagyunk, akkor az életeke, fogásokat is mindenképpen meg kell kóstolnunk, de természetesen mi magunk is elkészíthetjük.
hirdetés
Nem lehet csupán néhány ezer karakterbe és 2-3 receptbe belesűríteni, egy olyan színes, nagyvonalú konyhai, étel és gasztro kultúrát, mint a japán konyha! Azonban, most mégis megpróbálkozunk néhány annyira jellemző, fortélyt és egy receptet bemutatni, amely némi képen megmutatja mennyire színes és egészséges a japán konyha, nem csak a helyiek, de a turisták és vállalkozó kedvűek számára is!
Természetesen, mindenki hallott már néhány olyan ételről, amit teljesen a japán ételekkel és magával Japánnal tud azonosítani. Ismerjük meg tehát elsőként, a bizonyára hazánkban is legismertebb ételt!
Hagyományos japán sushi recept
A sushi a leghíresebb japán étel, amit nincs olyan ország a világon, ahol ne ismernék és ne készítenék számos formában. Legnépszerűbbek a tenger gyümölcsei, a gyümölcsös, lazacos, tojásos, gombás suhsi, de a variációk száma kimeríthetetlen, ha jól tudjuk párosítani az ízeket. A töltek lehetnek nyersek, de főtte is. A sushinak több típusa létezik, a leghagyományosabb azonban, a maki tekercs.
Lássuk a suhsi hozzávalóit!A rizshez: 63 dkg japán rizs, 0,8 liter víz, 8 ml ecet, 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A rizst egy nagy tálba kell tennünk, alaposan megmosnunk hideg vízben, majd leves szűrőben le kell csöpögtetnünk. Ezt követően a rizst egy fazékban 30 percig hideg vízben áztatjuk, majd 15 percig főzzük. Következő lépésben készítsük el a sushi ecetet. A rizst, a cukrot, a sót egy tálban össze keverjük, majd egy serpenyőben öntve addig melegítjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Hűtsük le a keveréket. Utolsó lépésben pedig a forró, párolt rizst tegyük egy nagy tányérra, porcelánra, semmi kép sem fémes tányérra, mert az megakadályozza a rizs és az ecet kölcsönhatását. Ezután szórjuk meg a rizst az ecetes keverékkel és gyorsan keverjük össze a shamojival, ami rizs spatulát takar. nagyon óvatosan kell dolgoznunk, hogy ne törjük össze a rizs szemeket, hűtőben a keveréket hűtsük le, majd azonnal kezdjük el a sushi készítését.
A sushi hozzávalói:sushi rizs, nori lapok, lehetséges töltelékek: avokádó, uborka, fésűkagyló, nyers tonhal, nyers lazac, rák hús, tintahal, fejes saláta, tojás (natúr rántotta) stb.Ahhoz, hogy a sushit jól fel tudjuk göngyölni, bambusz göngyölőre lesz szükségünk, de egy tiszta törlőkendő is megteszi. Helyezzük a nori lapot a göngyölőre és kézzel nyomogassunk rá egy vékony réteg sushit. A tölteléket helyezzük a nori lap közepére hosszan. A töltelék legyen hosszú szeletekben felvágva. Kezdjük el felcsavarni a felőlünk levő végétől. Közben próbáljuk a lehető legszorosabban tartani a tekercset. Vágjuk fel egy széles, jól vágó késsel kb. 2,5 - 4 cm szélességben.
A tálaláshoz tegyünk szójaszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.