Légy magabiztos a konyhában!
hirdetés
Sokan nem magabiztosak a konyhában amiatt, hogy keveset főznek. Rohanó világunkban nagyon jellemző az, hogy férfiak és nők egyaránt tanácstalanul nyitogatják a hűtőszekrényt és fogalmuk sincs, mit főzzenek. Hogy ez megváltozzon, most néhány egyszerű étel receptjét mutatjuk meg.
Ha szeretnénk nagyon finomakat sütni-főzni, nem feltétlenül kell gasztronómiai költeményeket készíteni. Egyszerű ételek receptjeit mutatjuk most meg, amiket a konyhában még tapasztalatlanok - férfiak és nők – is gyorsan össze tudnak dobni.
hirdetés
Laskagomba-saláta
Hozzávalók: 20 dkg laskagomba, 2 csomag újhagyma, 1 db kígyóuborka, 10 dkg paradicsom, 5 dkg pörkölt mandula, 1 dl olívaolaj, morzsolt bazsalikom, 0, 5 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál almaecet, só, őrölt bors.
Elkészítés: A gombát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomot, uborkát felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. Az olívaolajat elkeverjük az almaecettel, borral, sóval, őrölt borssal, morzsolt bazsalikommal. Ebbe lazán belekeverjük a paradicsomot, uborkát, újhagymát és a pörkölt mandulát. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután tálaljuk.
Szemes babsaláta
Hozzávalók: 30 dkg főtt szemes bab, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 2 hagyma, 0,5 dl olaj, só, bors, egy fél citrom leve, néhány szem olajbogyó.
Elkészítés: A babot, a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és a hagymát együtt megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, majd a zöldséget kivesszük. A babot tálba tesszük, és amíg még forró, hozzáadjuk a sót, a citromlevet, olajat és a hosszában felvágott hagymát. Tetejét olajbogyóval és főtt sárgarépával díszítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Rizses fokhagymaleves
Hozzávalók: 6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál rizs, késhegynyi pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só.
Elkészítés: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, valamint a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet. Párszor átkeverjük, levesszük a lángról, belekeverjük a szép színű pirospaprikát és felöntjük 1,5 liternyi vízzel. Sózzuk, majd beletesszük a rizst és puhára főzzük. Forrón tálaljuk.
Francia burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, 8 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés: A burgonyát karikára vágva főzzük meg sós vízben. A tűzálló tál aljára margarint teszünk, bele a burgonyát, picit megsózzuk. A tejfölbe belekeverjük a tojássárgát, ismét pici sót és csipetnyi szerecsendiót teszünk bele, és leöntjük vele a burgonyát. A tetejére margarin– vagy vajdarabkákat teszünk. Jó meleg sütőben 15 percig sütjük.
Fahéjparfé
Hozzávalók: 6 tojás, 1 liter habtejszín, 1 rúd vanília, 1 citrom, cukor és őrölt fahéj (ízlés szerint).
Elkészítés: A citrom héját lereszeljük, a gyümölcs levét pedig kifacsarjuk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk és kaparjuk ki a belét. A tejszínből habot verünk. Egy habüstöt (gömbölyű aljú fémedényt) állítsunk 90–95 C fokos vízfürdőbe, majd abban összekeverjük a tojásokat a vanília belével, a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával. Ezt a keveréket addig keverjük a habverővel, amíg a tojás kifehéredik, s a habverő rózsamintát húz a krémbe. Ekkor az edényt hideg vízbe állítjuk és folytatjuk a keverést, hogy gyorsan lehűljön. Ha ez megtörtént, óvatosan keverjük a krémhez a tejszínhabot és az őrölt fahéjat is. Végül a masszát fagylaltgépben vagy egy tálba téve a mélyhűtőben fagyasszuk le. Ha tálban fagyasztjuk, akkor időnként egy villával keverjük át, hogy laza maradjon.