hirdetés

Partnereink

Készítsünk sült halat!

hirdetés

Készítsünk sült halat!

A kisebb egész halat, a steaket, a filét és a tenger gyümölcseit mind kisüthetjük serpenyőben. Ha kedvünk szottyan halat sütni, akkor ellátunk előtte néhány hasznos gasztronómiai tanáccsal is.

Egy jó minőségű, vastag aljú, tapadásmentes serpenyő a halnak jól megpirult, karamellizált felszínt biztosít. A halat egyben is megsüthetjük vagy megpiríthatjuk, mielőtt raguban vagy sütőben elkészítjük. A hőmérséklet-szabályozós, elektromos fritőz ideális az olajban sütéshez, vagy használjunk olajsütő fazekat belső fritőzkosárral, hogy a halat könnyen kiemelhessük az olajból. Egy hagyományos, nagy, erős lábos is megfelel, ekkor lyukacsos lapátot használhatunk a kiemelésére, bár ha kis haldarabokat sütünk, némelyik közülük túlsülhet, mire mindet kimerjük.

hirdetés

Serpenyőben sütés

Ügyeljünk arra, hogy a halat alaposan leszárítsuk a sütés előtt, különben vizes lében fog párolódni. Semleges ízű olajt használjunk, például napraforgó, mogyoró vagy olívaolajt. Ha vajat használunk helyette, adjunk egy kevés olajt is a serpenyőbe, hogy megakadályozzuk a vaj megégését. Először hevítsük fel az olajt, és csak amikor az olaj is forró, akkor tegyük bele a fűszerezett halat. Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt – ha nincs elég hely a hal körül, akkor csak a saját levében fog párolódni, nem pedig étvágygerjesztően arany barnára pirulni. Rázogassuk meg a serpenyőt, miközben sül a hal, és ha túl erős a láng, vegyük lejjebb a hőmérsékletet. A halat csak egyszer fordítsuk meg, így mindkét oldala teljesen megpirul, és magába zárja a nedveket.

A halbőr pirítása

A hal bőre nagyon ízletes, és megsülve étvágygerjesztően ropogós. Akár a halfilén, akár külön is megsüthetjük, és köretként tálalhatjuk. Sütés előtt konyhai papírtörlőn itassuk le a nedvességet a bőrről, és enyhén sózzuk meg. Ha a halat bőröstől sütjük, először a bőrös oldallal lefelé tegyük, és csak akkor fordítsuk meg, amikor a bőr ropogóssá és aranyszínűvé vált. Ha a bőrt külön készítjük el, gyorsan, még a hal előtt süssük meg. Konyhai papírtörlőn csepegtessük le a bőrt, és tálaláskor rendezzük el a halon, vagy vágjuk vékony csíkokra, és szórjuk köré díszítésként.

Bő olajban sütés

A fazekat töltsük meg harmadáig növényi olajjal, gondoljunk arra, hogy az olajszint sütés közben megemelkedik. A legtöbb olajt háromszor használhatjuk, mielőtt elhasználódik. Hűtsük és szűrjük le, majd a flakonba visszaöntve tároljuk. A halat sózzuk, borsozzuk, a kis halakat be is lisztezhetjük. A tőkehalak filéit tésztában kell kisütni. A kis haldarabokat könnyű tempuratésztában süthetjük. Ne süssük bő olajban a halat bundázás nélkül. A legtöbb halat 180-190°C-on sütjük. Ha nem elektromos fritőzt használunk, akkor egy kis kenyérkocka beledobásával ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha azonnal sercegni kezd, és 30 másodperc alatt arany barnára pirul, megfelelő a hőmérséklet.

Várjuk hozzászólások formájában az olvasók tapasztalatait is.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés