hirdetés

Partnereink

A paprika és a paradicsom feldolgozása a konyhában

hirdetés

A paprika és a paradicsom feldolgozása a konyhában

A paprikát és paradicsomot megannyi módon felhasználja a magyar konyha, de nem mindegyik technikát ismerjük. Vagy ha ismerjük, akkor ritkán alkalmazzuk amiatt, hogy nem főzünk változatosan. Ennek megváltoztatásáért igyekeztünk néhány ötlettel előrukkolni.

A paprika sütése megannyi módon

hirdetés

Ha a paprikát megsütjük, majd elszenesedett héját eltávolítjuk, könnyebben emészthetővé tesszük: megpuhítjuk húsát és kiemeljük az ízét. Ezért különösen érdemes megsütni, ha salátába tesszük, amiben a paprika nem főzhető tovább.

1 – Grill alatt sütés:Vágjuk félbe a paprikákat, és tegyük héjas felükkel felfelé egy alufóliával borított grillrácsra. Süssük közepes hőmérsékletű grill alatt, amíg a héjuk feketedni kezd. Tegyük át egy műanyag tasakba, és lazán kössük be a végét. A zacskóban keletkező gőz segít meglazítani a héjat a zöldség húsán.

2 – Sütés a gáztűzhelyen:Ha csak egy vagy két paprikát készítünk el, fogjuk meg fémfogóval vagy szúrjuk hosszú villára, és tartsuk a gáztűzhely lángja fölé. Addig forgassuk, amíg minden oldalán meg nem feketedik. Ezután tegyük műanyag zacskóba, a leírtak szerint.

3 – Hámozás:Miután kihűlt, húzzuk le a héjat, majd húzzuk ki a szárat, és távolítsuk el a paprika belsejében maradt magokat. Ha túlságosan lédús, szárogassuk le egy konyhai papírtörlőn.

A chilit is hasonlóan készítjük el

Olykor hámozott chili szerepel azokban a receptekben, amelyeknél szükség van a csípősségére, de egyúttal a lágy állagára is, mint például a mártásokban, mártogatós szószokban és ázsiai stílusú levesekben. Mindkét fenti módszer alkalmas, de a chilit hagyjuk egészben. A sütési időt mindkét módszer esetén csökkenteni kell. A chili kapszaicin nevű enzimje irritálhatja a bőrt. Ha gumikesztyűt viselünk az elkészítése során, megelőzhetjük ezt a problémát.

A paradicsom feldolgozása

Mindig a beszerezhető legjobb paradicsomot használjuk. A melegházi paradicsomok gyakran sápadtak és íztelenek, és bárhogy is főzzük meg őket, nem alakul ki az édes és finom íz. Ha lehetséges, kerüljük a hűtött paradicsomot, mivel a hűtés elfedi az ízt és az aromát. A paradicsom húsát nagyon vékony csíkokra lehet szedni, vagy felkockázni.

1 – Hámozás:A paradicsomokat a főtt ételekhez való felhasználáshoz általában meghámozzuk, mivel a héj nem puhul meg a főzés során. Távolítsuk el a szárakat, és tegyük a paradicsomokat hőálló edénybe. Ha nagyon érettek, kicsit metsszük be az aljukat kereszt alakban. Öntsük fel forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni, ameddig a héj kezd leválni – nagyon érettek esetén ez 15 – 20 másodperc, keményebb példányoknál akár 2 percig is eltarthat. Emeljük ki és tegyük át őket egy tál jéghideg vízbe – ez gyorsan lehűti a paradicsomokat, és megelőzi a további puhulást. Húzzuk le a héjukat, és dobjuk ki.

2 – Kimagozás:Vágjuk félbe a paradicsomot. Egy teáskanállal kaparjuk ki a magokat és a pépes belsőt. Nagyon lédús paradicsomoknál a lét átszűrhetjük, és öntetben vagy mártásban használhatjuk.

3 – Aszalás: A paradicsom ízének intenzitását fokozhatjuk, ha sütőben részlegesen megszárítjuk. Felezzük meg az érett, ízletes paradicsomokat, és rendezzük el őket egy rétegben, egy lapos sütőformában, a vágott felükkel felfelé. Hintsük meg, nagyon kevés kristálycukorral, majd szórjuk meg finomra vágott rozmaringgal vagy oregánóval, és süssük 150°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 4 órán át, amíg ráncos lesz és kiszárad. Szeljük vékony csíkokra. Másik megoldás, szorosan rakjuk sterilizált befőttesüvegbe, öntsük fel olívaolajjal, és tároljuk a hűtőben akár két hónapig is.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.27.

Ma Virgil napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés