Könnyű receptek bármelyik napra
hirdetés
Ha valóban finom és változatos étrendet szeretnél, készítsd el ezeket a remek ételeket is. Ismerd meg a majonézes rizssaláta különleges ízvilágát, vagy engedd, hogy energiával töltsön fel a virslis rántotta reggel. Ha pedig odavagy a muffinért, akkor most egy karamellás változatot is kipróbálhatsz.
Tele van a hűtő, mégsem tudod, hogy mit egyél? Igen, ez gyakran előfordul, mert a bőség zavarában mindent elkészítenénk, vagy épp ellenkezőleg, tanácstalanokká válunk. Íme, egy kis útmutató, milyen finom ételeket készíthetsz a családod számára.
hirdetés
Majonézes rizssaláta
Hozzávalók: 13 dkg előfőzött barna rizs, 1 doboz morzsolt kukoricakonzerv, 1 kaliforniai paprika, ízlés szerint csípős paprika, 10 dkg csemegeuborka, 4 evőkanál majonéz, 1,5 dl joghurt, só, bors.
Elkészítése: A rizst sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az öntethez a majonézt a joghurttal, sóval, borssal összekeverjük. A kihűlt rizst a kukoricával, az apró kockákra vágott paprikával (csípős paprikával), csemegeuborkával és az öntettel jól összeforgatjuk. A hűtőben legalább 2 órát pihentetjük, majd tálaljuk.
Virslis rántotta
Hozzávalók: személyenként 2 tojás, 10 db virsli, 1 doboz joghurt.
Elkészítése: Közepes méretű, szögletes jénaiba belesimítjuk a joghurtot, a bevagdosott virsliket körberakjuk, egyet pedig középre teszünk. A tojásokat átlósan beleütjük, ízlés szerint sóval, vegetával és borssal ízesítjük. Addig sütjük, míg a tojás megdermed, vagyis tükörtojássá válik.
Cukkini leves
Hozzávalók: 4 db 20 cm–es kis cukkini, 4 db burgonya, só és kapor tetszés szerint, 1 közepes hagyma, a hagymapárolásához olaj, pirított zsemlekocka (de elhagyható).
Elkészítése: Üvegesre pirítjuk a hagymát és alaposan megmossuk a cukkínit. Héjasan karikába vágjuk, maggal együtt. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel (kevesebb vízzel sűrűbb, több vízzel hígabb állagú levest kapunk). 20 perc alatt megfő és utána kimixereljük. Ízletes krémlevest kapunk, a tetejére pirított zsemlekockát rakhatunk.
Sajtos hús
Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 50 dkg zsírszegény sajt, 1 doboz tejföl, 1 tojás, só, bors.
Elkészítése: A húst tepsibe rakjuk úgy, hogy előtte megforgatjuk a tojásban, illetve a reszelt sajtban. Amikor sorba raktuk, egy jó nagy adag sajt és tejföl egyveleget kenünk az első sor tetejére, majd jöhet a következő sor ugyanígy. Az utolsó sor tetejére egy nagy adag sajtot rakunk majd a sütőben kb. 40–50 percig sütjük, míg aranysárga nem lesz a sajt. Paradicsomsalátával tálaljuk.
Karamellás muffin
Hozzávalók: 12 dkg vaj/margarin, 12 dkg cukor, 18 dkg durvára vágott dió, 20 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 2,5 teáskanál sütőpor, kevés szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg cukor, 2,5 dl kefír
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a formákat alaposan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk. A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefirt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük. A kisült muffinokat 10–15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.