Remek téli ételek!
hirdetés
Itt a hideg tél, ilyenkor jobban szeretjük a meleg ételeket, hiszen átmelegítenek. A következő néhány recept bármelyike remek választás a hideg téli napokon.
Májgombócleves
hirdetés
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma 3 dundi sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
3 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem 1 húsleveskocka vagy só
1 mokkáskanál darált cseresznyepaprika a májgombóchoz:
2 zsemle
tej a zsemle áztatásához 20 dkg máj 2 tojás
fél fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
fél csokor petrezselyem
só, őrölt bors
majoránna
1 púpozott evőkanál liszt
A hagymát, a répát meg a gyökeret megtisztítjuk, az előbbit finomra, a kétféle répát egy centis kockákra vagy kisujjnyi hasábokra vágjuk. A hagymát az olajon megfuttatjuk, a zöldséget rászórjuk, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, majd 1 liter vízzel fölöntve szinte teljesen puhára főzzük, a leveskockát is belemorzsoljuk. Közben a zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, és a májjal együtt ledaráljuk, a tojásokat beledolgozzuk. A hagymát lereszeljük, az olajban a fölaprított petrezselyemmel együtt megfuttatjuk, azután a májas masszához adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük, és a lisztet is hozzákeverjük. Apró gombócokat formálunk belőle, majd a levesben kifőzzük. A kész levest, ha kell, utána sózzuk, végül cseresznyepaprikával ízesítjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1263 kJ/302 kcal
Italajánlat: aperitifként vodka
Tarte Tátin
Hozzávalók:
25 dkg leveles vajastészta (fagyasztott is lehet)
6 közepes alma
1 nagy citrom leve
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
A nyújtáshoz: liszt
A vajas tésztát belisztezett deszkán 26 centi átmérőjű, 2 milliméter vékonyságú kerek lappá nyújtjuk. Villa hegyével megszurkáljuk, további felhasználásig letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Akár előző nap-is elkészíthetjük, a vajastésztának a pihentetés csak használ. Az almát meghámozzuk, félbehasítjuk, majd a magházát kimetsszük. A gyümölcsöt a citromlével azonnal bedörzsöljük, nehogy megbarnuljon. Egy 22 centi átmérőjű teflonos forma oldalát (az alumínium a citromos almát megfesti, nem jó hozzá!) vajjal kikenjük, a maradékot fölolvasztjuk, és az aljára locsoljuk. A kétféle cukrot összekeverjük, az olvasztott vajra szórjuk, majd az almákat úgy rakosgatjuk rá, hogy összeérjenek, sőt kissé takarják egymást. Utána tűzre téve addig forrósítjuk, amíg az alján lévő cukor karamellizálódni kezd. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. A vajastésztát a forma tetejére borítjuk, majd a tortát előmelegített sütőben nagy lánggal (210 °C) 15 percig, azután a tüzet mérsékelve közepes lánggal (180 °C) további 20 percig sütjük. Még melegen tálra borítjuk, így a tészta alulra kerül, azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag: 1748 kJ/418 kcal
Ital ajánlat: calvados vagy tokaji szamorodni, édes
Vaníliakrémmel töltött alma
Hozzávalók:
4 szép nagy jonatán alma 1 citrom
1 csomag gyümölcszselé
fél csomag főzni való vaníliás krémpor
1,5 dl tej
3 dkg cukor
5 dkg pörkölt dió vagy mogyoró 1 kiskanál rum
A tálaláshoz:
4 pilótakeksz 1 dl tejszín
1 kiskanál porcukor
Az almákat vigyázva, hogy formájukat megtartsák, vékonyan meghámozzuk, majd a közepüket éles késsel vagy kiskanállal kivájjuk. Citromos vízben megpároljuk, lecsöpögtetjük, és lehűtjük. A gyümölcszselét a csomagon feltüntetett előírás szerint feloldjuk, az almákat többször megmártjuk benne, majd száradni hagyjuk. Közben a vaníliás krémport a tejjel kikeverjük. A cukorral édesítjük, az apróra tört vagy összevágott pörkölt diót vagy mogyorót belekeverjük, és rummal ízesítjük. A gyümölcsöket a krémmel megtöltjük, majd egyenként 1-1 pilótakekszre állítjuk, és a tetejüket habbá vert édes tejszínnel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1476 kJ/353 kcal
Italajánlat: mogyoró vagy diólikőr
Forrás: receptneked.hu
Képek: csokolade.network.hu és spar.hu