Olaszos tésztához egészséges kekszek
hirdetés
Az olaszoknál nagy kedvenc a tészta. Lényegében szinte mindegy, hogy milyen tésztáról beszélünk, hiszen bármilyen jöhet, bármilyen mennyiségben. Hazánk már nem ekkora tésztafüggő, de azért mi is érdemes megkóstolnunk egy-két remek olasz ételt. Ugyanakkor gondoltunk a nassoló királyokra is, ezért egy egészséges keksz receptet is megosztunk cikkünkben.
Paradicsomos tészta
hirdetés
A paradicsomos tészta nem csak finom, hanem az elkészítése is rendkívül egyszerű, valamint kevés időt vesz igénybe. Ez pedig nem egy elhanyagolható feltétel a mai rohanó világunkban. Továbbá egy kis változatosság is lehet, hiszen az ünnepek alatt biztosan mindenki degeszre zabálta magát a jó nehéz magyaros ünnepi menüből. Nézzünk, hogy milyen hozzávalókra lesz szükségünk. Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, bazsalikom, 7 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, 2 dl paradicsomlé, 5 db paradicsom, friss petrezselyem, parmezán sajt, makaróni tészta.
Elkészítése. A tésztát sós, lobogó vízben tedd oda főni, és olaszosra, amolyan al dente-re kell főzd. Tudjuk, hogy ezt nem mindenki szereti, nos, ők nyugodtan főzhetik teljesen puhára is. Lényegében, ez esetben teljesen a szubjektivitás van előtérben, olyan puhára főzd, ahogyan szereted. A póréhagymát karikázd fel és egy kis olívaolajon pirítsd meg, majd add hozzá az apróra vágott paradicsomot és fokhagymát is. Ízlés szerint sózd és borsozd, majd 4-5 percig rotyogtatasd a tűzhelyen egészen addig, amíg a paradicsom pépessé nem válik. Mikor már elfőtt a leve, akkor pótold paradicsomlével és főzd még néhány percig. Közben jó, ha kóstolgatod, mert könnyen előfordulhat, hogy a paradicsomtól egy kicsit savanyú lesz. Ez esetben csak annyi a dolgod, hogy teszel bele egy kis cukrot. Majd tépkedj bele 7-8 bazsalikomlevelet és egy kis petrezselymet, végül pedig összekeverheted a tésztával. Ez után hagyd még 1-2 percig rotyogni, hogy az ízek jól összeérjenek. Amennyiben szereted a sajtokat, akkor a tálaláskor szórj rá reszelt parmezánt. Hidd el, az olaszok sem esznek ettől fejedelmibb ebédet!
Áfonyás csokis zabkeksz
A zabkeksz szerencsére már egyre elterjedtebb, illetve egyre többen választják. Nem véletlen, hiszen sokkal egészségesebb, mint egyéb kekszek, ráadásul az ízvilágban is képes magasra tenni a lécet. A további jó hír vele kapcsolatban, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, búzalisztmentes, egészségesebb és még laktató is. Nagyszerű csemege lehet tehát reggelire egy pohár tej vagy akár egy forró kávé mellé. Ugyanakkor uzsonnára is fogyasztható és könnyedén szállítható a munkahelyre, iskolába.
Lássuk a hozzávalók listáját, amely nagyjából 30 darab kekszhez elegendő: 10 dkg aszalt áfonya, 10 dkg étcsoki, 25 dkg darált zabpehely, 10 dkg szobaőmérsékletű margarin, 6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1 ek vaníliáscukor. Elkészítés. Az áfonyát és a csokit vágd fel apró darabokra, majd keverd össze a sütőporos, lisztes zabpehellyel. Ez után add hozzá a margarint, a tojásokat, a cukrot, a vaníliáscukrot, majd dolgozd jól össze. Nagyobb diónyi halmokat helyezz egy zsírozott tepsire és nagyjából 15 percig hagyd sülni 190 fokon. Fontos, hogy a kekszek között hagyj pár centi távolságot, mert sülés közben egy kicsit megduzzadnak.
Szöveg és főkép: otthonisutes-fozes.blogspot.ro
Kép: izbolygo.hu