Mennyei olasz fogások
hirdetés
Nem hiába van akkora sikere az olasz konyhának a világban, mint amilyen. Az olasz étele nagyon egészségesek, hihetetlen illatuk és aromájuk van, na és persze isteni ízük, aminek nem lehet ellent állni. Legyen az fő étel, vagy csupán néhány vendégváró falat, mindig van egy jó ötletük.
Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt használnak, de persze a tészták, vagyis pászták sem maradhatnak háttérben, hiszen erről híres igazán az olasz konyha. Bár még nem volt szerencsém ezt a csodálatos országot élőben is megtapasztalni, de elég válogatós gyerek voltam, ezért így az olasz ételekkel édesanyám mindig nagy sikert aratott.
hirdetés
A sok íz, illat teljesen magával ragad. A legtöbb olasz nem is olasznak, hanem nápolyinak, szicíliainak, velenceinek vallja magát és ez adja meg a varázsát az olasz konyhának is, hiszen ahány tájegység, annyi íz. Nem szeretném túl ragozni a dolgokat, mindössze kiragadni néhány étket, ami nálunk is ismeretes, pofonegyszerű, de mégis mennyei étel.
Bruschetta, avagy a pirítósok gyöngye
A bruschetta tulajdonképpen nem mást, mint egyszerű pirítós kenyér némi feltéttel. rendszerint természetes kovásszal készült kenyérből készül, és kiváló minőségű kenyér. Kb. egy centi vastag szeleteket kell szelnünk a kenyérből, faszenes grillen pirítjuk meg, vagy bordázott serpenyőben. Amikor megpirult alaposan dörzsöljük be fokhagymával, enyhén meglocsolójuk extra szűz olívaolajjal, és meghintjük sóval, borssal. Amit rápakolunk mindig ízlés függő. Az eredeti bruschetta apróra vágott paradicsom, bazsalikom, és extra szűz olívaolaj keveréke. Ezt meg lehet bolondítani mozzarella falatokkal is, vagy intenzív ízű sajtokkal, füstölt lazac falatokkal, sőt akár mesésen omlós friss rákhússal is. Csak egyetlen szabályt kell megjegyeznünk: bármi kerüljön a bruschettára, legyen finom, friss és gondosan elkészített.
Ricottával töltött sült gomba
Fantasztikus új változata a régi klasszikus ételnek, amellyel már mindannyian próbálkoztunk a konyhánkban. Használhatunk egy, de akár több féle gombát is, de arra figyeljünk, hogy mindenképpen olyat válasszunk, amelynek kalapja alkalmas arra, hogy ricottát pakoljunk bele. A kisebbfajta csiperke kiválóan alkalmas ehhez az ételhez. Remek előétel, vendégváró falatka.
Hozzávalók: 100 g jó minőségű ricotta, 1 citrom lereszelt héja, 1 friss, kimagozott, nagyon finomra aprított chili, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál frissen aprított oregánó, de ennek híján a szárított is megteszi. Egy nagy marék frissen reszelt parmezán, de hagyjunk egy keveset a tetejére is, ezen kívül extra szűz olíva olaj, ruccola.
Első lépésnek melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Tedd a ricottát egy tálba a reszelt citrom héjával, a chilivel, a sóval, a borssal együtt. Keverd össze, nyomkodd szét alaposan, és dolgozd össze, azután keverd hozzá a felaprított oregánót és parmezánt is. Óvatosan távolítsd el a gombák szárát, tedd félre, mert később mártásokhoz is felhasználhatod. Ha ezzel kész vagy forgasd bele a gombát olajba, sóba, borsba. Üreges felével fölfelé fektesd tepsibe, halmozd bele a kis adag ricottás krémet. Amikor óvatosan belekanalaztad a tölteléket, szórd meg parmezánnal, és addig süsd az előmelegített sütőben, amíg aranyszínű nem lesz. Nagyjából 15-20 perc ez az idő. Nagy tálon tálald megszórva a dresszinges ruccolával, vagy más puha levelű salátafélével!
Jó étvágyat mindenkinek hozzá!
Képek: wikipedia és gasztrotipp