Levesgyártás gőzerővel! (2. rész)
hirdetés
Egy jól elkészített leves könnyedén megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak: laktat, elegendő energiát és tápanyagot szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését, könnyen emészthető, mivel segíti az emésztőnedvek termelődését.
A leves tartalmazhatja a legfontosabb tápanyagféléket: fehérjét (pl. hús, hüvelyesek, gabonák, sajt, tejszín, tejföl, tojás), szénhidrátot (tészták, burgonya, rizs), rostot (zöldségek, gyümölcsök), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyen felszívódnak. Bármilyen levest is készítünk, egy biztos: szervezetünk jobb működését segítjük meg. Ha nincs ötletünk, mit főzzünk, íme néhány receptötlet!
hirdetés
Gazpacho
Hozzávalók: ½ db kígyóuborka, 2 db paprika, 1 fej lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 4,5 dl paradicsomlé, só, bors, 4 szelet toastkenyér.
Elkészítés: Vágjunk kis darabokra 1/2 db kígyóuborkát 2 db paprikával és 1 fej lila hagymával együtt. Dobjunk forró vízbe 50 dkg paradicsomot néhány másodpercre, majd öblítsük le hideg vízzel, és húzzuk le a héját. Pürésítsük 2 gerezd fokhagymával, 3 ek olívaolajjal és 4,5 dl paradicsomlével. Ízesítsük sóval és borssal. Keverjük a püréhez a felaprított zöldségeket, és lefedve tegyük a hűtőbe legalább 6 órára. Pirítsunk meg 4 szelet toastkenyeret, és vágjuk kisebb darabokra. Szedjük a levest tányérokba, és kínáljuk a pirítóssal. Díszítsük bazsalikommal.
Pirított gesztenyés kelbimbóleves
Hozzávalók: 20 dkg kelbimbó, tengeri só, 20 dkg vegyes gyökérzöldség,4 dkg vaj, /2 fej hagyma, 15 dkg gesztenye, 2 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, 1 ág kakukkfű, 4 dl tej, 1/2 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés: A megtisztított kelbimbót szeleteljük vékony karikákra, majd főzzük félpuhára forrásban lévő, sós vízben. Szűrjük le és tegyük félre. A megtisztított zöldséget vágjuk vékony szeletekre, majd pirítsuk meg mindet a felforrósított vajon 5 percig. Keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, és a megtisztított, felkockázott gesztenyét. Pirítsuk együtt 2 percig, forgassuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig. Sózzuk és borsozzuk meg, fűszerezzük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. Engedjük fel a tejjel és 4 dl hideg vízzel. Forraljuk fel, főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a kelbimbót. Ismételten sózzuk és borsozzuk meg, majd a finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Gazdag burgonyaleves
Hozzávalók: 2 ek kacsazsír (helyettesíthető ízlés szerint más zsiradékkal), 1 szál póréhagyma, 15 dkg kolozsvári szalonna, 40 dkg házi füstölt sonka, 1 kg burgonya, 2,5 l víz, 1,5 dl lm tejszín, 12 dkg lm krémsajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 tk frissen őrölt fehér bors.
Elkészítés: A kacsazsírt felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és megdinszteljük. Ha a hagyma elnyerte a kellő állagát hozzáadjuk a felcsíkozott kolozsvári szalonnát, a felkockázott sonkát, a szintén kockára vágott burgonyát, az aprított fokhagymát. Felöntjük a vízzel és takarék lángon, addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ha a krumpli megpuhult, belekeverjük a levesbe a krémsajtot, végül hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk és forrón, karikára vágott póréhagymával, aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Képek: inmsol.com, mediterran.cafeblog.hu