Ami a petrezselyemnél édesebb
hirdetés
Már az ókorban ismerték és nagyon kedvelték a paszternákot. A gyökere a petrezselyemhez hasonló ízű, csak valamivel édesebb. A mag hasonló célt szolgált, mint a kapormag. Korábban sokkal fontosabb szerepet játszott nálunk is, mint ma, jelentőségének csökkenésében a petrezselyem és a sárgarépa elterjedése játszott közre.
Napjainkban ismét kezd divatba jönni és gyökerét petrezselyem helyett húslevesek ízesítésére használják. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, ezért a konzervipar szívesen használja. Adagolásával vigyázni kell, mert túladagolásakor édes lesz tőle az étel. Gyökere is nagyobbra fejlődik, mint a petrezselyemé, ezért gyökértermelés gazdaságosabb. Kétéves növény, gyökere 16-22 cm hosszú, répaszerű, sima felületű, édeskés, fűszeres ízű. Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyemhez és a sárgarépához. Gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, ezért vese-, epekő és gyomorbaj esetén jó hatású. Érdemes gyakrabban felhasználni a konyhában is, ehhez adunk néhány remek receptet.
hirdetés
Tejszínes paszternák
Hozzávalók: 1 kg paszternák, 6 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, frissen őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg edami sajt.
Elkészítés: A paszternákot megpucolom, és leheletvékony szeletekre vágom, amiket egy tálnyi hideg vízbe teszek. A szeleteket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, majd egy konyharuhával áttörölgetem. Egy üvegtepsit a főzőlapra helyezek, ebben felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a tejszínt. Apróra vágott fokhagymával, borssal és sóval fűszerezem. Amikor már majdnem forr, akkor belezúdítom a paszternákot és átkeverem. Néhány percet hagyom főni, majd sajttal megszórom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Bő másfél órát hagyom sülni, amíg meg nem színesedik rajta a sajt.
Paszternákos pite
Hozzávalók: 35 dkg paszternák, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 10 dkg méz, 3 tojás, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 5 dkg dió, 1 narancs héja, csipet só.
Elkészítés: A paszternákot megpucolom és megpárolom, majd botmixerrel krémesítem és hagyom hűlni. A lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a fűszert, a narancs héját, a csipetnyi sót és a cukrot. A kihűlt zöldségpüréhez hozzácsorgatom a mézet, a felütött tojásokat és a megolvasztott vajat. Végezetül a szárazanyagokat hozzáadom a paszternákpüréhez és csomómentesen elkeverem. A diót kicsit megtöröm és beleszórom a masszába, majd azt egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe öntöm. 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütöm.
Paszternák krémleves
Hozzávalók: 40 dkg paszternák, 1 db vöröshagyma, 2.5 dl tej, 3 dl víz, só, őrölt bors, 2 db babérlevél, 1 db húsleveskocka, szerecsendió, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 0.5 dl tejszín.
Elkészítés: A paszternákot és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el a vöröshagymát párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjunk hozzá 30 dkg kockára felvágott paszternákot, és pár percig kevergetve pirítsuk. Ezután öntsük fel a tejjel és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, tegyük bele a leveskockát és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára a paszternákot. Amikor a paszternák már teljesen megpuhult, húzzuk le a tűzről és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest. Ameddig a leves elkészül a maradék 10 dkg apró kockákra vágott paszternákot enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. Ezután 1 evőkanál olívaolajat forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt paszternákkockákat, és pirítsuk meg szép pirosra. A petrezselyemzöldet tegyük bele enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és főzzük 1-2 percig. Ezután szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, majd alaposan csepegtessük le (én kézzel kicsit kinyomkodtam belőle a felesleges vizet). A teljesen lecsepegtetett petrezselyemzöldet ezután tegyük bele a turmixgépbe, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és ízlés szerint sózzuk. Végül turmixoljuk pépesre (ha szükséges, több tejszínt is önthetünk hozzá, de vigyázzunk, nehogy túl híg legyen). Tálaláskor kanalazzuk a tejszínes petrezselymet a leves tetejére, és szórjuk meg a pirított paszternákkal.
Képek: mindmegette.hu, receptek.chatlakozz.hu