Töltött nyári tök kapormártással
hirdetés
Nincs annál jobb, amikor nyáron tányérunkra kerül egy finom, rakott nyári tök. A könnyed ebéd vagy vacsora kiváló kísérője a kapormártás. Jöjjön hát Mautner Zsófi különleges receptje.
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. A töltelékhez a rizst előre megfőzzük.
Közben a darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és a finomra aprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a főtt rizst és a tojást, alaposan összedolgozzuk. A tökből vastagabb karikákat vágunk, a belsejüket karalábévájó segítségével kivájjuk. A zöldségek belsejét sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Púposra megtöltjük a fűszeres, húsos töltelékkel.
Alufóliával bélelt tepsire állítjuk. Kívülről is meglocsoljuk némi olívaolajjal. Alufóliával lefedve 45 percig sütjük, az utolsó tíz percben fedetlenül.
hirdetés
Miközben sül, elkészítjük a mártást: a cukkini és a paradicsom belsejét egy kis lábasba tesszük, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet (éppenhogy lepje el, a pontos mennyiség a zöldségek fajtájától, víztartalmától is függ), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel simára pépesítjük, és behabarjuk egy kevés étkezési keményítővel kikevert tejföllel. Mézzel és ecettel beállítjuk az ízeket, kellemesen pikáns legyen, mint egy tökfőzelék. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.
Tálaláskor mindenki tányérjába adagolunk a szószból, beleállítjuk a töltött zöldséget, majd megszórjuk reszelt juhsajttal és friss kaporral, meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal.
Szöveg: Lidl Konyha