Így aszalhatunk gyümölcsöket gyorsan és egyszerűen
hirdetés
Az aszaláshoz nincs szükség sem tartósítószerre, sem cukorra, sem pedig más egyéb adalékanyagra. Manapság szinte bármilyen gyümölcsből, vagy zöldségből készíthető aszalvány, de sokan szárítják ki a fűszernövényeket és a gombákat is.
„Egy professzionális, elektromos aszalókészülékkel könnyedén készíthetők el a vitamindús és finom nassolnivalók, emellett még helytakarékos is” – jegyezte meg Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.
hirdetés
Aszaláshoz olyan érett és egészséges gyümölcsöket célszerű választani, melyek nem penészesek, illetve nincs rajtuk sérülés. Fontos szempont továbbá, hogy felszínükön ne legyenek kártevők által okozott rongálódások. Szinte valamennyi gyümölcsöt, így az almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, szőlőt, ribiszkét és bodzabogyót is lehet aszalni. A folyamat megkezdése előtt mindenképpen érdemes a kiszemelt gyümölcsöket megmosni és lecsöpögtetni.
Fontos a gyümölcshéj
Az alma, a körte, a kajszibarack és a gyökérzöldségek héját ajánlott eltávolítani. A szilva héját viszont nem szabad lehúzni, mert akkor elfolyhat értékes, cukros leve, ezáltal ízetlenné és rágóssá válhat. „A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt érdemes leforrázni, így elkerülhető, hogy megrepedjen a felszínük” – tette hozzá a Sencor termékmenedzsere. Aszalás előtt szeletekre kell vágni a gyümölcsöket és az alma esetében célszerű citromos vízbe mártani a felvágott részeket, mert ezzel megelőzhető, hogy aszalás közben bebarnuljanak.
Szöveg: One on One Kommunikáció
Fotó: Sencor