Pulykasonkát a húsvéti asztalra!
hirdetés
A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács fogyasztása, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogás a disznóból készült sonkát jelentette, azonban ma már egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka.
A pulyka húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején. Garai András, a Gallicoop marketingvezetője segít, hogy a lehető legjobb falatot tehessük szeretteink elé Húsvétkor. – Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több a tudatos fogyasztó, aki az egészséges, klasszikus receptúra alapján készített termékeket keresi, és szívesen áldoz a minőségi, akár prémiumkategóriás húsfélékre. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen magyar gyártótól, minél magasabb hústartalmú, kevés hozzáadott adalékanyagot tartalmazó sonkát válasszon a vásárló!
hirdetés
Egészséges választás
Sok előnye van a pulykahúsnak, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Azért jó alternatíva, mert füstölt változatában ugyanolyan ízletes fogás, mint a disznóból készült sonka, viszont szervezetünknek sokkal kedvezőbb. A gyerekek számára is ideális, hisz ők ösztönösen kerülik a nehéz fogásokat, ezért sokkal szívesebben fogyasztják a pulykasonkát. Ha nincs kedvünk mindenkinek mást főzni, válasszuk a szárnyasokat! Egy hagyományos sertéssonka több kilós, amelyet a család Húsvét után is több hétig fogyaszt, ellenben a pulykasonka 1 kilogrammos kiszerelés miatt gazdaságosabban beosztható.
Változatos praktikák
A gasztroforradalom jelentős hozadéka, hogy egyre többen mernek kísérletezni a konyhában. A megszokott főtt és füstölt sonka helyett válasszunk mást: A Gallicoop szakértőinek nem titkolt célja, hogy egyre több emberrel ismertessék meg az egészséges, minőségi alternatívát kínáló pulykasonkát. Választhatjuk például a füstölt-főtt pulyka alsó- és felsőcombot, vagy a főtt-füstölt pulykamellet, de kimondottan a húsvéti szezonra főtt-füstölt, kötözött pulykacombsonkával is találkozunk a boltok polcain. Ha kedveljük a különleges ízvilágot, akkor érdemes kipróbálni, hogy a szobahőmérsékletű pulyka alsó-, felsőcombot forró sütőben lepirítjuk, amelyből így egy különlegesen zamatos, ízes főételt készíthetünk. Ez az elkészítési forma a Távol-Keleten nagyon népszerű.
A legegyszerűbb megoldás
Húsvét előtt a Gallicoop legnépszerűbb termékei a kötözött pulykasonka és a pácolt, füstölt-főtt alsó-, felsőcomb. A pácolás és a valódi füstölés mellett meg is fő a sonka, tehát a hibátlan ízélmény mellett azonnal fogyasztható termékek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egy kilogramm alatti termékek a legkelendőbbek, ezeket könnyen és szépen lehet szeletelni, ezt a pulykasonkák általános mérete könnyen biztosítja.
Címke kisokos
Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelöléseket. Érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt" vagy a „füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis mesterséges füstaromát juttatnak a húskészítménybe. Pulykasonkák esetén keressük a Magyar Termék védjegyet! Az így megjelölt termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, a végtermék minden alapanyag magyar. A Magyar Termék védjegy magas élelmiszerbiztonsági garanciát ad a tudatos fogyasztóknak.
Forrás: KRQ, Gallicoop