Ha nem vagy édesszájú: zöldséges muffin receptek
hirdetés
A muffin sok ember számára kedvelt különlegesség, hiszen borzasztóan egyszerű, gyors és a kezdők is el tudják készíteni. De érdemes kipróbálni a zöldséges változatokat is, hiszen így újabb színfoltot lehet varázsolni az étrendbe. Remekül megállja a helyét főfogásként vagy uzsonnaként is, fogysztható reggeli helyett, vagy köretként húsok mellé.
A zöldséges muffinoknak nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is örülni fognak, hiszen így be lehet lopni a zöldségeket a menübe anélkül, hogy húznák a szájukat. Lássunk is hát néhány remek ötletet!
hirdetés
Brokkolis muffin
Hozzávalók: 7 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 1 tk sütőpor, 0.5 tk só, 1 db tojás, 2 ek szőlőmagolaj, 130 ml kefir, 2 db újhagyma, 1 közepes db brokkoli (6 db brokkolirózsa), 1 ek repceolaj.
Elkészítés: A sütőt gyújtsuk be, egy 6-os muffin tepsi mélyedéseit kenjük ki a repceolajjal. A liszteket keverjük el a sütőporral meg sóval. A tojást kicsit verjük fel, és adjuk a lisztes keverékhez az olajjal, kefirrel meg a karikára vágott újhagymával. Lazán forgassuk össze. Töltsük meg a mélyedéseket félig a tésztával, rakjunk 1-2 brokkoli rózsát mindegyikbe, majd kanalazzuk a tetejére a maradék masszát. Forró sütőbe tolva megsütjük. Ha a közepébe szúrunk egy fogvájót, és nem ragad rá a tészta, akkor van készen.
Cukkinis-sárgarépás muffin
Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 2 sárgarépa, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár kefír, 1 tojás, 1 marék zabpehely (kb. 2 ek), só, bors, kakukkfű.
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Reszeljük le a cukkinit és a sárgarépát egy tálba. Érdemes a levüket is kinyomkodni. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Minden hozzávalót keverjünk össze. Olajozzuk kicsit ki a muffin formákat, és kanalazhatjuk is bele a masszánkat. Sütőben süssük 20-25 percig.
Spenótos fetás muffin
Hozzávalók: 13 dkg finomliszt, 12 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi bors, 1 db tojás, 3.5 dl joghurt (2,5 pohár), 0.5 dl napraforgó olaj, 12 dkg spenót (mirelit), 15 dkg feta sajt, 8 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (lisztet, zabpelyhet, sütőport, sót, borsot). Egy másik tálban összekeverjük a nedves hozzávalókat (tojást, joghurtot, olajat). A nedves hozzávalókba belekeverjük a száraz hozzávalókat. A masszánkhoz hozzáadjuk a kiolvasztott és lecsöpögtetett spenótot, valamint a felkockázott feta sajtot. Az egészet összekavarjuk, és kiolajozott muffin formákba kanalazzuk. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: NoSalty