Fehér paradicsomleves zellerrel és málnával
hirdetés
Itt egy remek recept, amit akár meg is kóstolhatsz november 23-án, a Spirit Hotelben rendezett gasztroesten.
Hozzávalók 8-10 személyre:
hirdetés
Paradicsomlé:
- 1 rekesz (kb. 8-10 kg) paradicsom (fürttel együtt)
- 8-10 dl tejszín (csak a színe miatt)
Savanyított angol zeller:
- 2 csomag angol zeller
- 500 g fehér balzsamecet
- 500 g cukor
- 500 g víz
Málnacoulie:
- 1 kg fagyasztott málna
- 6 lap zselatin
- 200 g málnaecet
- 200 g cukor
Hagymatextúra:
- 1,5 kg gyöngyhagyma (nem savanyított)
- 20 g vaj
- kakukkfű
Zöldolaj:
- 600 g friss bazsalikom
- 600 g szőlőmagolaj
- 300 g jobb minőségű olívaolaj
A leveshez a paradicsomokat alaposan átmossuk és négybe vágjuk. Ezután óvatosan sózva, pár másodpercig turmixoljuk és a keletkezett pépet sűrű szövésű, új konyharuhán átnyomjuk, óvatosan szorítva, hogy a színanyagok ne jussanak át.
A keletkezett lébe a paradicsom fürtjeit és a leveleitől megfosztott bazsalikomszárakat hőkezelés nélkül, egyben adjuk hozzá, majd tálalás előtt kivesszük.
A savanyított angolzeller levéhez az ecetet, vizet, cukrot és a sót felforraljuk, és hagyjuk kihűlni, közben a zellerszárakat meghámozzuk, felvágjuk, majd röviden blansírozzuk aszkorbinsavas vagy szódabikarbónás vízben és jeges fürdőben sokkoljuk. Ha minden elkészült, a levet és a zellereket vákuumozzuk.
A zöldolajhoz az összetevőket thermomixerbe tesszük és 10 másodpercig teljes fordulaton turmixoljuk, majd 20 percig 50 fokon, nagyon alacsony fordulaton kivonjuk belőle a klorofilt. Ha elkészült, vákuumtasakba tesszük, a tasak egyik széléhez, kissé megdöntve, lógatva hagyjuk ülepedni a benne lévő maradék folyadékot.
A málnacoulie-hoz cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a fagyasztott málnát, az ecetet és sózzuk. Miután levet engedett, rövid ideig hőkezeljük és beállítjuk az ízét. A beáztatott zselatinlapokat hozzákeverjük és az elkészült elegyet óvatosan passzírozva szűrjük.
A hagymatextúrákat tálalás előtt készítjük el, héjastul félbevágjuk és vágási felülettel lefelé, kevés olajon hőkezeljük, közben egy másik serpenyővel lesúlyozzuk. Vaj és kakukkfű hozzáadásával kerül sütőbe, a cél, hogy a vágási felületen erős pörzsanyag képződjön.
Díszítéshez használhatunk friss málnát és bazsalikomot.
Forrás: FrontPage Communications
Fotó: Food24