Százéves a mocktail! De mi is az valójában?
hirdetés
Fülledt meleg, párás idő vagy épp tikkasztó forróság? Bármilyen nehéz nyári napot próbálunk épp túlélni, üdítő felfrissülést nyújthat, egy szuper mocktail, de egy romantikus vagy csajos vacsora szuper kísérője is lehet. A legjobb pedig, hogy a kismamáknak sem kell lemondani róla, és a gyerekek is megkóstolhatják ezt a száz éve hódító italt!
Itthon nem elterjedt a kifejezés, de az Egyesült Államokban már a húszas évektől használják a mocktail szót. „Alkoholmentes koktélokat jelent, egy gúnyszóból és a koktél szóból született. Mocktailnak számítanak a limonádék és a „virgin” koktélok is” – meséli Koroknai Klára bártender, a Red Bull koktélok nagymestere. „Friss alapanyagokból, országonként változó ízvilággal, szezonális gyümölcsökkel és zöld főszernövénykekel, illetve fűszerekkel készül. Azért érdemes a szezonális gyümölcsök mellett dönteni, mert mindig azok a legfinomabbak. Használhatunk koriandert, a rozmaringot, uborkát, bazsalikomot, a mentát és a citromfüvet is, de a fűszerek közül jöhet a rózsabors vagy a kardamon.”
hirdetés
A szakember tanácsait követve egy príma házi mocktail elkészítéséhez elég a gyerekkori emlékeinket alapul venni. „Gondoljunk a limonádéra két alap, egy édes és egy savanyú összetevővel. A citrom alap, de cukor helyett használhatunk alternatív édesítőket is. Ehhez az alaphoz jöhet egy kis friss málna vagy eper, majd menta vagy bazsalikom, a bátrak pedig megszórhatják rózsaborssal. A lényeg, hogy az édes és a savanyú ízekkel egyensúlyba helyezzük az italt, de ezt a gyümölcscukorra is bízhatjuk, nem feltétlenül kell plusz édesítésben gondolkodnunk. Inspirációnak pedig használjuk akár nagyanyáink recepteskönyveit, kedvenc fagyinkat vagy szörpünket is, remek ízvilágokat leshetünk el azokból is, csak a fantázia szabhat határt. Készíthetünk saját főzeteket, szirupokat bodzából, gyömbérből, levendulából és ezeket kombinálhatjuk” – teszi hozzá, kiemelve, hogy ne felejtsük el a jeget, mert az az alapja az italoknak. Sok-sok jég, pláne ebben a tikkasztó hőségben.
RECEPTEK
WaterMelon Mojito
hozzávalók:
3-4 gerezd lime vagy citrom 4-5 mentalevél 3 evőkanálnyi görögdinnye (nem fontos) Görögdinnyés Red Bull Summer Edition jég
A lime vagy citromgerezdeket a mentával együtt összetörjük, ha van otthon zamatos görögdinnye, akkor azt is adhatunk hozzá, majd hozzáadjuk a jeget és felöntjük a görögdinnyés Red Bull-lal. Keverjük meg az italt!
Csilis cseresznye
hozzávalók:
5-6 szem zamatos cseresznye 2 gerezd citrom vagy lime leve 2 cl bodzaszörp 1 db thai chili paprika szóda jég
A kimagozott cseresznyéket a citrusokkal együtt jól összetörjük, majd hozzáadjuk a bodzaszörpöt, belevágunk egy újhegynyi thai chilipaprikát, hozzáadjuk a jeget, majd a szódát. Jól elkeverjük. Ha valaki édesebben vagy csípősebben szeretné inni, akkor még lehet hozzáadni szörpöt vagy chilit.
Uborkás-dinnyés cooler kancsóban 3 fő részére
hozzávalók:
5-6 szelet uborka 1 lime leve 3 db Görögdinnyés Red Bull 3 csipet rózsabors – elhagyható sok jég
Grillezéshez a legjobb. A kancsót telerakjuk jéggel és beledobáljuk az uborkát, facsarjuk a lime levét, hozzáadjuk a rózsaborsot, majd feltöltjük Red Bull-lal.
+tipp: a pikánsabb ízhatás kedvéért össze is törhetjük a rózsaborsot.
forrás: Red Lemon Media