3 izgalmas házi chips, amit bátran ropogtathatsz
hirdetés
A krumplin túl is isteni chipseket tudsz készíteni egyéb zöldségekből, édesburgonyából, csupa finomságból, ráadásul kevésbé nehezítenek el, és jobbak, mint a bolti változat.
Fodroskel-chips
-
500 g fodros kel
-
4 ek olívaolaj
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A kelleveleket megmossuk, majd papírtörlővel alaposan leitatjuk róla a vizet. A leveleket a vastagabb szárról körbevágjuk, majd kisebb darabokra-falatokra. Lehet bőven vagdosni levélkéket, mert a összesül az eredeti mérethez képest.
- Egy nagy tálba tesszük a leveleket, és 4-5 ek olívaolajat folyatunk rá, sózzuk, borsozzuk, majd belemasszírozzuk, hogy a fűszerek és az olaj mindenhol bevonja a leveleket.
- Lapos tepsire sütőpapírt fektetünk, erre helyezzük el egyenletesen a leveleket, és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 3-4 perc elteltével kivesszük, megforgatjuk őket, majd a sütőbe visszatéve még sütjük kb. 1 percig. Finom, néhol picit barnult, ropogós chips-falatokat kapunk.
Sütőtökcsipsz
-
0.5 kg sütőtök
-
4 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál só
- A sütőtököt megpucoljuk és a lehető legvékonyabb szeleteket vágjuk belőle. Inkább forgácsoljuk, ne is vágjuk. Próbálkozhatunk zöldségpucolóval is, ahol éppen adja magát a tök formája, ott jól működik.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsit/ket sütőpapírral kibéleljük, olajjal megkenjük vagy bespricceljük.
- Elterítjük rajta a tökszeleteket, de minél lazábban, ne nagyon érintkezzenek, mert úgy tudnak ropogósra sülni.
- Alaposan megsózzuk, majd olajjal a sütőtököt is megspricceljük.
- Max. 20 perc alatt ropogósra sütjük a csipszeket. Időnként meg is rázogathatjuk a tepsit, hogy egyenletesen piruljanak a szeletkék. Ne zsúfoljuk tálba, mert visszapuhulhat.
Vegyes fűszeres zöldségchips sütőben sütve
-
100 g sárgarépa
-
100 g sütőtök
-
100 g édesburgonya
-
100 g cékla
-
100 g csicsóka
-
4 ek olívaolaj
-
1 teáskanál garam masala
-
só ízlés szerint
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, és uborkagyalun (vagy szeletelőgéppel) vékony szeletekre gyaluljuk.
- A gyalult zöldségeket egy tálban összekeverjük, megszórjuk a garam masalával majd az olajjal összeforgatjuk, hogy minden zöldségszeletet vékony rétegben bevonjon.
- Egy tetszőleges méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a zöldségszeleteket vékony rétegben belepakoljuk. Fontos, hogy vékony legyen a réteg, hogy a szeletek ne párolódjanak, hanem süljenek. Ezért lehet, hogy több körben kell majd sütnünk a zöldségeket.
- A zöldségchipset a sütőben pirulásig sütjük (kb. 10-15 perc, sütőtől függ, figyeljünk oda), majd a tepsiről egy tálra helyezzük, és sózzuk. Azonnal tálaljuk.
Forrás: Nosalty
hirdetés