Csicseris gnocchi rusztikus paradicsomszósszal vacsorára
hirdetés
Bármilyen paradicsomszósszal elkészíthető, friss, sült paradicsomokkal és bazsalikommal is nagyszerű.
Hozzávalók a gnocchihoz:
hirdetés
-
240 g csicseriborsó konzerv (töltőtömeg)
-
2 evőkanál csicseriborsóliszt
-
2 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
-
1 ek finomliszt (szóráshoz)
-
1 ízlés szerint só
Hozzávalók a szószhoz:
-
4 ek olívaolaj
-
10 dkg kapribogyó (kb. 10 db nagyszemű)
-
20 db olajbogyó (kisszemű lilás-zöldes v. kalamata)
-
4 közepes fej salottahagyma
-
1 tk oregánó
-
1 tk bazsalikom
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
400 g konzerv paradicsom (darabolt)
Tálalás:
-
5 g parmezán sajt
-
8 levél bazsalikom
Elkészítés:
- Először a tésztát gyúrjuk be. A konzerv csicserit leszűrve késes aprítóval krémesítsük. Adjuk hozzá a csicseri plusz a teljeskiőrlésű lisztet, és sózzuk meg, majd gyúrjuk egy gombócba. Ne legyen nyúlós, de száraz sem.
- Hagyjuk egy 15-20 percet állni, hogy a liszt jól összeálljon a csicserikrémmel, majd lisztezett felületen (én itt már sima fehér lisztet használtam) nyújtsuk 4 hurkába a tésztát, és vágjuk késsel 15-16 egyenlő kis darabba őket. Így is lehet már főzni, de tetszetősebb, ha van gnocchikészítőnk, és ezen átgörgetjük, vagy ennek hiányában egy villával mintázzuk a felületüket.
- Közben felteszünk egy nagy edényben vizet főni, amit kellőképpen meg is sózunk.
- Ha felforrt a víz, két részletben főzzük ki a gnocchit úgy, hogy amikor feljön a vízre, maximum egy percig hagyjuk benne, ennyi elég neki, különben a nagy bugyogásban könnyen széteshet a finom kis tészta.
- A leszűrt gnocchit tegyük egyből a szószba, ha kell, egy kis főzővízzel gazdagítsuk a szószt, és egy percre melegítsük össze vele.
- Mikor begyúrva pihenni tettük a tésztát, elkészítjük a szószt. Egy nagy serpenyőben bőven olívaolajat hevítünk. Ezen pirítjuk a nagy vastag karikákra vágott salottát és a nagyszemű kapribogyókat, valamint a magozott olívabogyókat. Én egy csodálatos, a zöldtől a mélylilába átmenő színű, kisebb méretű és nagyon ízletes, olívaolajban eltett típust használtam, ehhez a kalamata áll a legközelebb, de bármilyen más színes vagy fekete bogyó megfelel neki.
- Ha előbbiek kicsit már összeértek, mehet a serpenyőbe a nagy darabos paradicsomszósz, a friss, tépkedett bazsalikom, a szárított oregano, a só és a bors ízlés szerint. Addig főzzük őket, míg egy kicsit be nem sűrüsödik a szépséges, rusztikus szósz.
- Egyből tálaljunk. Reszeljünk rá parmezánt és csipkedjünk rá baszalikomlevelet.
Forrás: Nosalty