Tárkonyos halgombócleves
hirdetés
Gazdag, tartalmas leves, ami egy-két szelet kenyérrel fogysztva akár főétel nélkül is tümi a pocakot.
Hozzávalók:
hirdetés
Leves:
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 50 g vaj
- 1 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- tárkony ízlés szerint
- 1 citromból nyert citromlé
- 0.3 ek finomliszt (1 tk)
- 2 dl tejföl
- 1.5 l víz
Halgombóc:
- 500 g afrikai harcsa
- 2 teáskanál hal fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 3 ek finomliszt
Elkészítés:
Leves:
- A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
- A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
- A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd keverjük alaposan össze (én nem spóroltam a tárkonnyal).
- Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket puhára. Közben készítsük el a halgombócot.
Halgombóc:
- A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.
- Ezután kb. 30 dkg halhúst daráljunk le, vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre.
- A pépesített halhúst ezután szórjuk meg egy kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát (ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még lisztet).
- Ezután az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat.
- Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst.
- A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.
- Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük puhára. (várjuk meg még a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig)
- Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.
Forrás: Nosalty