Krémes burgonyakrémleves
hirdetés
A krumpli talán a leghétköznapibb alapanyagunk, kis turbózással azonban szuper ételeket varázsolhatunk belőle. Így van ez ezzel a krémlevessel is: elég néhány, szinte minden hűtőben megtalálható zöldség (helló, maradék répák és utolsó zellerszárak!), és máris minden adott egy szuperkrémes, mennyei krémleveshez.
A legjobb gyógyír rossz időre és melankóliára, amivel gyorsabban elröppennek a hűvösebb napok!
hirdetés
Hozzávalók:
leves:
- 2 ek olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes szár halványító zeller
- 2 db sárgarépa
- 1 db pasztinák
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
- 2 ek finomliszt
- 2 dl növényi tej
- 80 dkg burgonya
- szerecsendió ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 l zöldség alaplé
tálalás:
- 10 dkg csicseriborsó
- 1 teáskanál chiliolaj
- 1 csokor koriander
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasban olívaolajat hevítünk, amin aztán üvegesre pároljuk az aprított póréhagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a karikázott zellert, sárgarépát és pasztinákot, és picit lepirítjuk.
- Jöhet rá a só, a bors és némi chilipehely, végül a finomliszt. 1-2 percet pirítjuk így is, majd felöntjük tetszőleges növényi tejjel (kókusszal nagyon finom, a semlegesebb ízt kedvelőknek pedig rizstejjel ajánljuk!), és jó alaposan elkeverjük, hogy a liszt teljesen feloldódjon a tejben.
- Jöhet rá a kockázott burgonya, fűszerezzük némi frissen reszelt szerecsendióval, és szórjunk bele két babérlevelet. Öntsük fel 1-1,5 liter zöldségalaplével, keverjük jól meg, majd lefedve főzzük 25-30 perc alatt puhára a zöldségeket.
- Amikor már minden csodálatosan puha, szedjük ki a babérleveleket, majd turmixoljuk krémesre a levesünket - ehhez egy merülőfejes botmixer is tökéletes eszköz, de persze turmixgépbe is átönthetjük, úgy igazán selymes lesz a végeredmény.
- Tálaláskor szórjuk meg pirított csicseriborsóval, löttyintsünk rá egy kevés chilimagolajat, és hintsük meg bőségesen frissen aprított korianderrel.
Forrás: Nosalty