Isteni finom, omlós, sajtos pogácsa
hirdetés
A pogácsát ajánlom különösen gulyáslevesek mellé, de igazából akár csak magában is kellemes fogyasztási élményt ad.
Hozzávalók:
hirdetés
- 600 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 10 g só
- 10 g cukor
- 230 g margarin
- 2 db tojás (1 db a kenéshez)
- 1 db tojássárgája
- 230 ml tejföl
- 250 g sajt (120 g a tésztába, 130 g a díszítéshez)
Elkészítés:
- Az alapanyagok kimérése után a lisztet és a margarint vagy a vajat addig morzsoljuk össze, míg a zsiradék teljesen körülveszi a lisztszemcséket. Ezután hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan összedagasztjuk. Arra figyeljünk, hogy a dagasztásnál a tojásból 1 db-ot és még egynek a sárgáját kell csak felhasználni, illetve a sajtból 120 g-ot.
- A bedagasztott tésztát pihentetjük 30 percig.
- A tésztaérés után a tésztát nyújtófa segítségével tetszőleges vastagságúra nyújtjuk (én 3-4 cm vastagságúra nyújtottam), a tetejét késsel nem túl mélyen megcsíkozzuk, majd egy pohár segítségével kiszaggatjuk, és papírozott sütőlemezre helyezzük kellő távolságra egymástól. A maradék tésztát mindig újragyúrjuk, és az előzőek szerint eljárunk mindaddig, amíg a tészta el nem fogy.
- Elrakás után a tetejüket 1 db felvert tojással átkenjük.
- Kelesztjük 35-50 percig a helység hőmérsékletétől függően, optimálisan langyos helyen.
- Közvetlen a sütés előtt még egyszer átkenjük a tetejét a felvert tojással, és sajttal díszítjük.
- Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe berakjuk, a hőmérsékletet egyből visszaállítani 210C°-ra, és így sütjük tovább a pogácsák méretétől függően 13-20 percig (a képen látható pogácsák 17 percig sültek).
Forrás: Nosalty