Waterzooi - gyors csirkeleves
hirdetés
Hét közben gyorsan elkészíthető vacsi, rusztikus kenyérrel egy tunkolható húsos-zöldséges egytálétel. Színesíthetjük bébispenótlevelekkel, esetleg párolt, majd lepirított kelbimbóval.
Hozzávalók:
hirdetés
- 30 dkg csirkemell filé (egy egész)
- 1 db póréhagyma (nagy)
- 1 nagy db sárgarépa
- 40 dkg újkrumpli (8 db)
- 4 közepes szár halványító zeller
- 2 ek vaj
- 1 l víz
- 200 ml habtejszín
- 1 db tojássárgája
- 1 csokor petrezselyem (2 marék aprított)
- 2 közepes db újhagyma
- 2 db zellerlevél (2 marék aprított)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet sáfrány
- 4 db babérlevél
- 2 csipet zsálya
- 1 szál kakukkfű
Elkészítés:
- A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szár zöldebb részéből egy 5 cm-es darabot julienne-re vágunk, ezt félretesszük.
- A csirkét megmossuk, tisztítjuk és apró kockára vágjuk.
- Az aprított pórét lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük vízzel. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük tovább, úgy 15 percig.
- Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk (néhányat még vékonyabbra, julienne-re), az újkrumplit, ha nem tisztított, megpucoljuk, a zellerszárat vastagabb karikára vágjuk.
- A petrezselymet, újhagymát és a zellerlevelet nagyon apróra vágjuk, félretesszük a tálaláshoz.
- Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük az újkrumplikat egyben, a zellerkarikákat és a sárgarépa csíkokat, lefedve alacsony lángon tovább főzzük úgy 5-8 percig.
- Egy kicsi tálban, habverő segítségével (rugós keverő a legjobb) kikeverjük a tojássárgáját úgy, hogy a tejszínt lassanként csepegtetjük bele, majd egy-két merőkanál levest adagolunk hozzá.
- Amikor kissé megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leveshez keverjük a tejszínes tojást, amivel 1-2 percig óvatosan, kevergetve beforraljuk. Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
- A julienne-re vágott sárgarépát és pórét egy kevés vajon serpenyőben átpirítjuk.
- Tálaláskor mélytányérokba merjük a levest, megszórjuk a frissen aprított újhagyma-zellerlevél-petrezselyem keverékkel, díszítjük vajban pirított zöldségekkel és friss kakukkfűlevelekkel. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty