Citromos zöldborsóleves csirkemájjal és kapros krumpligombóccal
hirdetés
Borzasztóan gazdag zöldségleves, amiben a máj és a gombóc a csúcs. Mindenképp érdemes kipróbálni, akár ebédre, akár vacsorára.
Hozzávalók:
hirdetés
Leves:
- 500 g zöldborsó
- 2 db sárgarépa
- 5 közepes db újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citromból nyert citromlé
- 5 db csirkemáj
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 2 teáskanál ételízesítő
- 30 g vaj
- 1 ek napraforgó olaj
- 1.5 l víz
Kapros krumpligombóc:
- 2 db burgonya (kisebb)
- 1 db tojás (közepes)
- 3 ek finomliszt (amennyit felvesz)
- 2 csipet só
- fehér bors ízlés szerint
- 1 csokor kapor (kisebb)
Elkészítés:
Leves:
- A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.
- A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, majd pár perc múlva a sárgarépát, és kezdjük el párolni.
- Pár perc után adjuk hozzá a zöldborsót és az apróra vágott fokhagymát, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt borssal, és pároljuk tovább még pár percig.
- Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és facsarjunk hozzá citromlevet, majd addig főzzük, hogy a sárgarépa megpuhuljon.
- Ezután tegyük bele a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, ha szükséges, ízesítsünk utána, és főzzük kb. 10 percig, majd tegyük bele a krumpligombócot.
Kapros krumpligombóc:
- A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
- Amikor puhára főtt, szűrjük le, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki egészen.
- Ezután adjunk hozzá pár kanál lisztet, az apróra vágott kaprot, a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és gyúrjuk össze. (gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet, hogy egy könnyen formázható tésztát kapjunk)
- Az összegyúrt tésztából ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük bele a levesbe, várjuk meg, még feljön a tetejére, és főzzük még pár percig.
- Amikor a leves készre főtt, kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor még citromlével ízesítsük, hogy kellően savanykás legyen.
Forrás: Nosalty