Rántott karfiol alaprecept
hirdetés
Ajánlott azoknak, akiknek kicsit elegük lett a túlgondolt ételekből, és ennének valami klasszikust.
Hozzávalók:
hirdetés
A karfiolhoz:
- 1 közepes db karfiol
- 20 dkg finomliszt
- 200 g zsemlemorzsa
- 3 db tojás
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kk fokhagymapor
- bors ízlés szerint
- 2 kávéskanál só
- 4 dl napraforgó olaj
A szószhoz:
- 300 g tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek petrezselyem
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A karfiolt megtisztítjuk, leveleit letörjük, torzsáját kivágjuk, rózsáira szedjük. A nagyobb rózsákat érdemes, kettőbe vagy négybe vágni.
- Egy fazékban kb. 2-3 litert vizet teszünk fel forrni amit 1 tk sóval ízesítünk. A forrástól számítva kb. 15 perc alatt félpuhára főzzük a karfiolrózsákat.
- Amikor megfőttek, szűrőkanállal óvatosan kipecázzuk őket, és kb. 2 l jéghideg vízbe dobjuk.
- A lisztet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, pirospaprika, fokhagymapor) A tojásokat egy tálba ütjük és felverjük, előkészítjük a zsemlemorzsát is.
- Először lisztbe, majd tojásba, végül morzsába forgatjuk a karfiolrózsákat. Egyszeri panírozás is elegendő, de ha igazán ropogós végeredményt szeretnénk, akkor érdemes duplán panírozni - ez esetben a tojás és zsemlemorzsa fázist kell kétszer ismételni.
- Ezután bő olajban aranybarnára sütjük a karfiolt.
- A tejfölbe belekeverjük a fokhagymát, a sót, a borsot és a petrezselymet. A szósz egyébként bármilyen fűszerrel, zöldfűszerrel működik, ki hogy szereti.
Forrás: Nosalty