hirdetés

Partnereink

Diós marlenka

hirdetés

Diós marlenka

Nem olcsó, nem könnyű, és elképesztő sok kalória van benne. De aki valaha elkészíti vagy megkóstolja ezt a házi diós marlenkát, egészen biztos, hogy függő lesz. Mint minden soklapos süti, ez is precizitást kíván, de ha betartjuk a szabályokat, akkor nem fogunk mellényúlni, az eredményért pedig minden vendég borzasztó hálás lesz!

Hozzávalók:

hirdetés

A tésztához:

  • 85 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • 12 dkg méz
  • 18 dkg vaj
  • 28 dkg cukor
  • 1 ek ecet
  • 1.5 ek szódabikarbóna

A krémhez:

  • 85 dkg sűrített tej
  • 5 db tojássárgája
  • 5 dkg méz
  • 27 dkg vaj
  • 25 dkg dió (darált)

A szóráshoz:

  • 10 dkg dió (durvára vágott)

Elkészítés:

A tésztához:

  1. A tésztához egy lábasban felmelegítjük a vajat, a mézet és a cukrot. Ha összeolvadtak, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Felhabzik, de ne aggódjunk, ez így van jól.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, 5-8 percig főzzük, míg szép, narancssárgás színe lesz. Ha nem keverjük, nagyon megnő a térfogata, és kifuthat, szóval ne hagyjuk magára.
  3. Ha már erőteljesen narancssárga, vegyük le a tűzről, tegyük félre, míg lehűl. Pár percenként keverjük át, mert a kémiai reakció miatt még ilyenkor is képes megnőni. Közben sötétedni fog, mire felhasználjuk, egészen sötét, olvadt csoki színe lesz (csak addig hűtsük, míg a tojás nem csapódik ki mellette. Ha túl hideg lesz, összeáll).
  4. A karamellás szószt adjuk hozzá a liszthez és a tojáshoz, keverjük össze, dolgozzuk ki alaposan. Ha nagyon kemény lenne, adjunk hozzá egy fél deci tejet.
  5. A tésztát tegyük gyúródeszkára, pofozgassuk téglalap alakúra, majd vágjuk 6 részre. Fontos, hogy ugyanakkora darabokat kapjunk, a biztonság kedvéért le is mérhetjük.
  6. Vágjunk ki egy 24x35 cm-es sütőpapírt. Egy másik sütőpapírra tegyük a tésztát, kicsit nyújtsuk ki sodrófával, majd tegyük rá a kivágott, 24x35 cm-es darabot, és nyújtsuk pont akkorára.
  7. Az alsó sütőpapírral együtt tegyük 180 fokos sütőbe 5 percre, majd vegyük ki, és rácson hagyjuk kihűlni. (A tészta akkor lesz jó, ha, mikor kivesszük, még egy picit puha, majd hűlés közben, a levegőn fog megkeményedni).
  8. Tegyünk így a maradék 5 lappal is.

A krémhez:

  1. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
  2. Egy lábasba öntjük a sűrített tejet, majd azonnal adjuk hozzá a tojást, és keverjük el, majd folyamatos keverés közben főzzük 5 percig. vegyük le, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, adjuk hozzá a mézet és a vajat, keverjük ki, míg a vaj teljesen felolvad.
  3. Keverjük hozzá a darált diót.
  4. Kenjünk meg egy lapot krémmel, tegyünk rá másik lapot, kenjük meg azt is, és folytassuk, míg el nem fogy a lap. Az utolsó lap tetejére is kerüljön krém.

A szóráshoz:

  1. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, majd óvatosan takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára (többre lehet, kevesebbre nem).
  2. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk 30-40 percig szobahőmérsékleten kiengedni. Vágjuk háromszögekre tálalás előtt.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 09.25.

Ma Eufrozina, Kende napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés