Berlini döner kebab
hirdetés
Ha már ettünk Berlinben, akkor azért, ha még nem, akkor azért készítsük el. Sok szereplős recept, de ettől függetlenül nem telik sok időbe az elkészítése, és megéri, barátokkal, gyerekekkel is jó buli!
Hozzávalók:
hirdetés
Pita
- 390 g finomliszt (valójában pizzaliszt (ha nem találunk, finomliszt vagy BL80 kenyérliszt is megteszi))
- 4.5 g instant élesztő
- 6 g só
- 312 ml víz
- 12 g cukor
- 1 db tojás (a kenéshez)
- 1 ek szezámmag (a tetejére)
Hús
- 500 g borjúcomb (A borjúhúst helyettesíthetjük bármely kedvenc húsrészünkkel, csak nem legyen nagyon zsíros.)
- 0.5 tk só
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál koriander
- 2 db szegfűszeg
- 0.5 tk cayenne bors (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma (felaprítva)
- 1 dl görög joghurt
Friss zöldségek
- 0.3 db káposzta (lila vagy fehér, vagy vegyesen)
- 1 db fejessaláta (kisebb)
- 0.5 db kígyóuborka
- menta ízlés szerint (friss)
- koriander ízlés szerint (friss (opcionális))
- 1 db paradicsom
Grillezett zöldség
- 2 db sárgarépa
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 0.5 db cukkini
- 1 közepes db burgonya
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek olívaolaj
Joghurtos szósz
- 1.5 dl görög joghurt
- 2 ek tejföl (attól is függ, hogy mennyire sűrű a görög joghurt és hogy milyen állagot kedvelünk)
- 1 tk rizsecet (sima ételecet is megteszi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db menta (vagy amennyi jól esik)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Csípős szósz
- 3 ek ketchup
- 3 ek majonéz
- 1 ek chilipaszta (én koreait használtam, opcionális, ízlés szerint lehet kevesebb is)
Összeállítás
- 1 citromból nyert citromlé
Elkészítés:
Pita
- Ha ebédre készül a döner kebab, akkor lefekvés előtt keverjük be a pita hozzávalóit, majd egy kiolajozott edényben hagyjuk kelni legalább 8 órát. Hiába élesztős, a hosszabb fermentációtól jobb lesz a tészta állaga és íze is.
- Másnap délelőtt melegítsük elő a sütőt 250 fokra (alul-felül sütési móddal).
- Pita formázása: Először formázzunk kerek cipót, majd sodrófával vagy kézzel (lágy mozdulatokkal) formázzunk egy 28-30 centis kört, és helyezzük sütőpapírozott/szilikonlapos tepsibe. Az ujjaink begyével nyomjunk apró mélyedéseket a tésztába, kenjünk le tojással, majd szórjuk meg fekete és/vagy fehér szezámmaggal (nálam most fekete volt otthon). A tepsi mehet a sütőbe 10-15 percre (sütőtől függ, tartsuk szemmel).
Hús
- Ha nincs is időnk összerakni a pácot, legalább sózzuk meg a húst előző nap. A páchoz a fűszereket mozsárban vagy aprítógépben zúzzuk össze, majd keverjük össze a felaprított fokhagymával és a görög joghurttal. A marinádot keverjük össze az ízlésünk szerint felvágott hússal, tegyük egy jól zárható dobozba/edénybe, majd mehet a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább 8-10-re (megéri!)
- Ha az előkészületekkel végeztünk, süssük ki a húst: használhatjuk a grillezett zöldséghez használt serpenyőt. Ugyanúgy kevés olívaolajon, magas lángon/hőmérsékleten grillezzük készre a húst.
Friss zöldségek
- A friss zöldségeket szeljük fel apró darabokra, a salátát tépkedjük fel és keverjük össze őket a friss fűszernövényekkel.
- A menta és a koriander nem kötelező, viszont frissességükkel rendkívül feldobják a dönert. A paradicsomot én külön tálkába rakom, hogy a leve ne áztassa el a zöldeket.
Grillezett zöldség
- A grillezett zöldségekhez való alapanyagokat vágjuk fel brunoise-ra (3*3 mm-es darabokra), majd magas hőmérsékleten, kevés olajon pirítsuk meg őket.
- Amikor a zöldségek roppanósak és már-már készek, akkor löttyintsünk rá szójaszószt. Ez jó kis ízvilágot ad a zöldségeknek és legalább nem sózzuk őket.
Joghurtos és csípős szósz
- Ezekkel nincs sok dolgunk, csupán keverjük össze és fűszerezzük ízlésünk szerint.
Összeállítás
- Minden tételünk megvan, jöhet az összeállítás.
- Vágjuk a pitát négyfelé. Mindenkinek jut egy negyed, amit megpakolhat kedvére. Ha esetleg van otthon panini jellegű szendvicsgrillünk, örüljünk nagyon és pirítsuk meg a pitanegyedek külsejét. Isteni lesz a ropogós külső!
- A szószokkal kenjünk meg a pita belső oldalát.
- Pakoljuk meg grillezett zöldségekkel, friss salátával, paradicsommal, hússal egyéni ízlés szerint.
- Ha kedvünk tartja, mehet a szószokból a tetejére is.
- Ellesett trükk Berlin egyik legnépszerűbb kebabosától: facsarjunk némi friss citromlevet a monstrum tetejére! És... harapjunk nagyokat! Ha becsukjuk a szemünket egy pillanatra, talán azt is elhisszük, hogy Berlinben vagyunk.
Forrás: Nosalty