3 ízletes frissítő smoothie recept a nyárra
hirdetés
Nyáron a nehéz reggelik helyett sokkal jobban eshetnek a gyümölcsökből, tejből és joghurtokból készült smoothie-k, amelyek ráadásul könnyebben is emészthetők.
„A ’60-as években a smoothie még inkább csak gyümölcsökből és jégkásából állt, manapság azonban tejjel és joghurttal is elkészíthetjük, így finom és tápáló reggeliként is funkcionálhatnak” – emelte ki Simon László, a Sage termékmenedzsere. Az ausztrál márka most 3 ízletes smoothie-val szeretne kedveskedni.
hirdetés
Epres-kókuszos
Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint, emellett antioxidánsokban is gazdag. A málna pedig káliumban, magnéziumban és vasban bővelkedik. A két gyümölcs együtt igazi nyerő párosnak számít, főleg, ha ízletes smoothie készül belőle.
Elkészítéséhez szükség van:
- 1-2 marék eperre
- 1-2 marék málnára
- 2-3 dl tehéntejre
- 1 kiskanál mézre
- jégkockára
Elkészítése előtt javasolt először megmosni a gyümölcsöket, de az eperről is célszerű leszedni a zöld leveleket. Ezt követően tegyük az összes hozzávalót a smoothie mixer kelyhébe, végül pedig öntsük hozzá a tehéntejet. Aki édesebben szereti, annak érdemes egy kiskanálnyi mézet is hozzáadni az italhoz, mert a smoothie édes karaktere nagyban függ a felhasználásra szánt eper cukortartalmától. Előfordulhat, hogy édesíteni kell, de az is lehetséges, hogy nincs rá utólag szükség. Miután az összes hozzávalót hozzáadtuk, akkor 10-15 másodpercig mixeljük a hozzávalókat. Tálalásként néhány eperszemmel lehet díszíteni a smoothie-t.
Feketeribizlis smoothie
A feketeribizli szezonja ugyan leginkább nyár elején van, de fagyasztott formában egész évben lehet kapni. Feltételezések szerint az első feketeribizli töveket a XIV. században hozták Európába a Földközi-tenger környékéről, azóta jelen van kontinensünkön. A zamatos gyümölcs rendkívül hasznos élettani hatásokkal bír, mert kevés cukrot, ámde sok rostot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az emésztőfunkciók megfelelő működéséhez. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin miatt pedig kiváló immunerősítő, míg B2 vitamin tartalma segíti a zsírsavak lebontását és a méregtelenítést.
Elkészítéséhez szükség van:
- 250 g feketeribizlire
- 1 darab kis gyömbérre
- 1 zöldalmára
- 1 banánra
- 1 kis kanál eritritolra, vagy xilitre, esetleg ezek helyett mézre
Elkészítéséhez először is folyó víz alatt meg kell most a ribizlit és az almát, majd érdemes meghámozni a gyömbért és az zöldalmát. Utóbbinál fontos a magokat is kiszedni, mert bár a smoothie mixer feldarabolná azokat, de az almamagok nem kölcsönöznének kellemes ízt az italnak. Ezután nincs más hátra, mint az összetevők összeturmixolása egészen addig, amíg nem lesz egy szép textúrája a smoothie-nak.
Fahéjas-narancsos smoothie
A narancs frissítő íze és rostokban gazdag mivolta miatt igazi sláger gyümölcs, ami sohasem fog kimenni a divatból. A fahéj pedig karakteres íze és illata mellett segít a vércukorszint szabályozásában, egy amerikai kutatás ugyanis rávilágított, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint és javul a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.
Elkészítéshez szükség van:
- 1 narancsra
- 1 evőkanál mézre
- 1 csipetnyi fahéjra
- 1 joghurtra
Elkészítéséhez először is hámozzuk meg a narancsot és távolítsuk el belőle a magokat, majd tegyük a smoothie mixer műanyag edényébe. Ezt követően öntsük bele a joghurtot és a mézet, végül mixeljük össze a hozzávalókat. Az elkészült italt töltsük pohárba és a tetejét szórjuk meg egy kis fahéjjal díszítés gyanánt. A fahéjas-narancsos smoothie-val egy igazán tápláló itallal dobhatjuk fel a napunkat, hiszen a narancsban rengeteg C-vitamin van, emellett igazi antioxidáns is. A joghurt pedig könnyen emészthető állapotban tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírokat és fehérjéket.
Forrás: One on One Kommunikáció
Fotókredit: Pixabay&Sage