Tökéletes rántott hús, petrezselymes parázskrumplival
hirdetés
A vasárnapi ebédek sztárja, a hentesek-piacok alapkelléke, a vonatos csomagolt szendvicsek királya. Igen ez a rántott hús! Lehet csirkéből, sertésből, borjúból, vékonyan-vastagon, a panírozás és a zsiradék variációi megszámlálhatatlanok, a lényeg mégis mindig ugyanaz!
Omlós-szaftos husi, ropogós panírral. Ez az én kedvenc verzióm, petrezselymes parázskrumplival tálalva!
hirdetés
Hozzávalók:
A rántott húshoz:
- 50 dkg sertés rövidkaraj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finomliszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 3 db tojás
- 20 dkg panko
A petrezselymes parázskrumplihoz:
- 50 dkg parázskrumpli
- só ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, jól belemasszírozzuk, majd ízlés szerint kiklopfoljuk.
- Egy nagyobb tálba öntjük a tejet, és belereszeljük a fokhagymagerezdeket, és elkeverjük. Belefektetjük a hússzeleteket, lefedjük egy fóliával, és minimum 1 órát pihentetjük a hűtőben. (Itt is igaz az a mondás, miszerint minél tovább pihentetjük, annál puhább lesz a végén.)
- 3 nagyobb tálat előkészítünk, az elsőbe szórjuk a lisztet és a fűszerpaprikát (amit aztán jól elkeverünk), a másodikba mennek a felvert tojások, egy nagy csipet sóval, végül a harmadik tálba a panko.
- A beáztatott hússzeleteket megtörölgetjük, majd sorban meghempergetjük a lisztbe-tojásba és a pankoba.
- Egy nagy serpenyőbe zsírt hevítünk, majd aranybarnára sütjük a szeletek mindkét oldalát.
- A burgonyákat megtisztítjuk a héjától, majd lobogó sós vízben előfőzzük.
- A nagyobb darabokat félbevágjuk, majd egy serpenyőben zsírt hevítünk. (Használhatjuk a húshoz használt zsiradékot is!)
- A felhevült zsiradékba dobjuk a krumplikat, megszórjuk sóval, és folyamatos rázogatás mellett finoman megpirítjuk.
- Ha kezd alakulni a burgonya színe, lejjebb vesszük a lángot, és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel. (Óvatosan, mert fröcsögni fog!)
- További 1-2 percig pirítjuk, majd tálalhatjuk is!
Forrás: Nosalty