Lecsós-grillzöldséges galette
hirdetés
Hétvégi reggelire, uzsonnára, gyors és nagyszerű meglepetést lehet vele okozni a szeretteinknek.
Hozzávalók:
hirdetés
A tésztához:
- 100 g finomliszt
- 50 g rozsliszt
- 100 g vaj (vegán, vagy margarin)
- 1 csipet só
- 2 ek víz (jéghideg)
Az alapszószhoz:
- 1 kis db vöröshagyma
- 1 kis db paradicsom
- 0.8 db piros kaliforniai paprika (egy negyed)
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint bors
- 1 csipet füstölt pirospaprika
- 1 ek olívaolaj
A grillzöldségekhez:
- 1 kis db lila hagyma
- 0.8 db piros kaliforniai paprika
- 0.8 db sárga kaliforniai paprika
- 0.8 db cukkini
- 4 db koktélparadicsom (színes)
- 1 db padlizsán (minipadlizsán, fehér)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint bors
- 1 ízlés szerint kakukkfű
- 1 ízlés szerint rozmaring
- 1 ek citromlé
Az összeállításához és a tálaláshoz:
- 1 ek olívaolaj
- 6 levél bazsalikom
Elkészítés:
- A lisztet, a sót, a kozkázott hideg vegán vajat egy késes aprítóban pár forgatással összedolgozzuk, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet, és ezzel is tovább forgatjuk. Meglehet, hogy több vagy kevesebb víz kell hozzá, figyeljük a tészta állagát ne legyen túl vizes. A tésztát még ebben a kis morzsás állapotában egy munkafelületre borítjuk, és kézzel golyóba gyúrjuk. Így tesszük hűtőbe, ameddig a zöldségeket elkészítjük. Vegyük ki egy 5-10 perccel korábban, mielőtt nyújtanánk!
- A tésztát még ebben a kis morzsás állapotában egy munkafelületre borítjuk, és kézzel golyóba gyúrjuk. Így tesszük hűtőbe, ameddig a zöldségeket elkészítjük. Vegyük ki egy 5-10 perccel korábban, mielőtt nyújtanánk!
- A kockázott hagymát, paradicsomot és paprikát egy kevés olívaolajon sóval, borssal összepirítjuk, hogy egy kicsit veszítsenek a nedvességükből, a végén egy kevés füstölt fűszerpaprikával elkeverjük, majd összeturmixoljuk és hűlni tesszük.
- A tisztított zöldségeket kisebb darabokba vágjuk, egy tálban olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, zöldfűszerekkel összeforgatjuk, és grillserpenyőben mindkét oldalukon megpirítjuk. Nem kell teljesen átsütni őket, a sütő majd elvégzi ezt a feladatot.
- A tésztát két sütőpapír között kb. 25-27 cm-es körré nyújtjuk, folyamatosan forgatjuk, és ha kell a széleit kézzel egyengetjük. A felső papírt lehúzzuk.
- A tészta közepébe kenjük a szószt úgy hogy a szélétől egy-két centire már ne legyen szószos. A zöldségeket körkörösen ráhelyezzük a szószra.
- A tészta széleit vagy a sütőpapír segítségével, vagy egy tésztavágó alácsúsztatásával körben felhajtogatjuk.
- A tészta széleit megkenjük olívaolajjal, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 30 percre sülni.
- Salátát adhatunk mellé, jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty