hirdetés

Partnereink

Klasszikus Tortellini en Brodo, azaz tortellini-leves

hirdetés

Klasszikus Tortellini en Brodo, azaz tortellini-leves

A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a vita, de végül a XIX. században sikerült megállapodniuk abban, hogy a tortellino Castelfranco Emilia városában született, ami Bologna és Modena között félúton tálalható. A Tortellini en Brodo egy tipikus karácsonyi étel, ami tulajdonképpen egy húsleves töltött tésztával.

Egyszerűségében van a nagyszerűsége, hiszen ezek a parányi tésztácskák hihetetlenül gazdag ízvilágúak. A töltelék összetevői mind helyi alapanyagok, mint pl. a prosciutto, a mortadella és a Parmigiano-Reggiano, nem beszélve a friss tésztáról, ami kifejezetten Észak-Olaszország jellegzetessége. Az összetevőkben a lakosok is egyet tudnak érteni, de elkészítési módjában már kevésbé. A tölteléket van aki nyers húsból készíti, és van aki főttből. Fűszerezni általában borssal és szerecsendióval szokták.

hirdetés

Hozzávalók:

Húsleves

  • 600 g csirkeszárny
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 200 g halványító zeller
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek só
  • 3 l víz
  • 1 tk fekete bors

Tortellini tészta

  • 200 g finomliszt
  • 2 db tojás

Töltelék

  • 200 g csontos sertéskaraj
  • 100 g prosciutto
  • 50 g parmezán sajt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 ízlés szerint bors
  • 0.5 tk szerecsendió
  • 1.5 dl fehérbor
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

Húsleves

  1. Egy fazékba öntsük a hideg vizet, amibe tegyük bele a csirkeszárnyakat és a sót. Kezdjük el felforralni, a keletkező habot szedjük le róla.
  2. Miután lehaboztuk a levest, tegyük hozzá a zöldségeket és a borsot. Főzzük takarék lángon, gyöngyözve 3 órán keresztül. Az elpárolgott levest pótoljuk a végén vízzel.
  3. Az elkészült levest szűrjük le, a zöldségeket és a húst tegyük félre, második előételként érdemes elfogyasztani.

Tortellini tészta

  1. A finomlisztet szitáljuk át a gyúródeszkára, közepére csináljunk egy mélyedést, amibe üssük bele a tojásokat.
  2. A tojásokat verjük fel villával, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Amikor már teljesen összekevertük, elkezdhetjük kézzel gyúrni.
  3. Ha nagyon száraznak találnánk, 2 evőkanál vizet tegyünk hozzá és folytassuk a gyúrást. Szépen lassan össze fog állni a megfelelő állagúra, és ha kitartóan gyúrtuk, a végén sima, rugalmas tésztát fogunk kapni.
  4. Fóliával takarjuk be a tésztát, hagyjuk fél órát pihenni.
  5. Mindig csak annyi tésztát használjunk el belőle, amennyit egyből fel tudunk dolgozni, a többit mindig csomagoljuk vissza, hogy ne száradjon ki.
  6. Akinek van tésztagépe, az a 6-os fokozatig nyújtsa ki a tésztát. Akinek nincs, sodrófával egészen vékonyra, nagyjából 1mm-re nyújtsa ki a tésztát.
  7. Vágjunk 4x4 cm-es négyzeteket, amiket töltsünk meg kb. 0,5 kk-nyi töltelékkel. Hajtsuk át az egyik sarkát, nyomkodjuk össze a széleket. Végül a két sarkát az ujjunk körül csípjük össze.
  8. Ha kezdene száradni a tészta, a széleket enyhén vizezzük be, így jobban fognak tapadni.
  9. Az elkészült tortelliniket az átszűrt levesben kell pár perc alatt megfőzni. Nem szabad forralni, így könnyen zavarossá válhat a leves.

Töltelék

  1. A szeletekre vágott karajt forró serpenyőben süssük elő, amíg szép pirosak lesznek. Amikor elkészültek, öntsük fel a fehérborral, így az összes serpenyőben lévő ízt pecsenyeszaftként fel tudjuk használni. Tegyük félre hűlni.
  2. Vágjuk fel kisebb darabokra a karajt, tegyük bele egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a sonkát, a reszelt sajtot, a tojást és a pecsenyeszaftot. Fűszerezzük meg a tölteléket.
  3. Daráljuk össze kissé pépessé a tölteléket.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés