hirdetés

Partnereink

Hortobágyi húsos gombóc

hirdetés

Hortobágyi húsos gombóc

Mi történik, ha a hortobágyi töltelékét nem palacsintába, hanem krumplis tésztába töltjük, olyanba, mint a szilvás gombócé? Az, hogy egy olyan étel lesz belőle, ami egyből első számú kedvencé válik.

Hozzávalók:

hirdetés

A töltelékhez és a szafthoz

  • 1 ek libazsír
  • 5 db csirke felsőcomb
  • 3 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • 1 közepes db zöldpaprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • 1 csipet köménymag
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 200 g tejföl

A tésztához

  • 500 g burgonya
  • 250 g finomliszt
  • 1 ek libazsír
  • 1 kávéskanál só

A morzsához

  • 1 ek libazsír
  • 20 dkg panko
  • 100 g sült hagyma

Elkészítés:

A töltelékhez és a szafthoz

  1. A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
  2. Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
  3. Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
  4. Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
  5. Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
  6. Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
  7. A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.

A tésztához

  1. A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük.
  2. Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört krumpli volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
  3. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
  4. Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
  5. Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.

A morzsához

   A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés