Hortobágyi húsos gombóc
hirdetés
Mi történik, ha a hortobágyi töltelékét nem palacsintába, hanem krumplis tésztába töltjük, olyanba, mint a szilvás gombócé? Az, hogy egy olyan étel lesz belőle, ami egyből első számú kedvencé válik.
Hozzávalók:
hirdetés
A töltelékhez és a szafthoz
- 1 ek libazsír
- 5 db csirke felsőcomb
- 3 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 dl víz
- 1 közepes db zöldpaprika
- 1 közepes db paradicsom
- 1 csipet köménymag
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 200 g tejföl
A tésztához
- 500 g burgonya
- 250 g finomliszt
- 1 ek libazsír
- 1 kávéskanál só
A morzsához
- 1 ek libazsír
- 20 dkg panko
- 100 g sült hagyma
Elkészítés:
A töltelékhez és a szafthoz
- A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
- Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
- Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
- Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
- Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
- Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
- A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
A tésztához
- A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük.
- Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört krumpli volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
- Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
- Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
- Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.
A morzsához
A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.
Forrás: Nosalty