Zöldfűszeres töltött karalábé
hirdetés
Töltött karalábé két csavarral: zöldfűszeres tejföllel, egressel és bárányhússal készítettük. Eszméletlen jó lett!
Hozzávalók:
hirdetés
- 4 közepes db karalábé
- 50 dkg bárányhús
- citromfű ízlés szerint
- 1 közepes db vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg rizs
- 3 ek olívaolaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 6 dl alaplé (vagy víz)
- 230 g tejföl
- zöldfűszer ízlés szerint (tárkony, petrezselyem, kapor, snidlig, lestyán)
- 15 dkg egres
Elkészítés:
- A húst befűszerezzük (ami lehet egyébként sertés, marha vagy akár a kettő vegyesen is, akkor): só, bors, hagyma és bárány esetén citromfű vagy menta. Összekeverjük a rizzsel, és félretesszük.
- A karalábék alját levágjuk, hogy megálljon a deszkán. A tetejét szintén lekanyarítjuk, majd késsel mélyedést vágunk bele. Ezután kiskanálra váltunk, és kikaparjuk a zöldséget úgy, hogy az alja és az oldala is fél centi vastag maradjon.
- A rizzsel elkevert húst a karalábékba töltjük, a kivájt zöldséget pedig felaprítjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, egy magasabb falú serpenyőben vagy edényben kevés olajat hevítünk, majd rádobjuk. 5-6 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított karalábét, és 2-3 percig együtt főzzük.
- A megtöltött karalábékat beletesszük, és felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), ami félig ellepi őket. Fedő teszünk rá, és 20-25 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a zöldfűszereket felaprítjuk, összekeverjük a tejföllel, és összeturmixoljuk.
- Ha a karalábé megpuhult és a hús megfőtt, akkor kivesszük a karalábékat, és összeturmixoljuk a karalábét a főzővízzel. Folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a zöldfűszeres tejfölt, visszatesszük a karalábékat, és beleszórjuk a megtisztított egreseket. 5-6 perc alatt összemelegítjük (de ne forraljuk, mert kicsapódik), és ha az egres is kicsit megpuhult, de még nem főtt szét, akkor már tálalhatjuk is!
Forrás: Nosalty