Gyömbéres-ananászos csirkemell
hirdetés
Aki imádja a keleti konyhát, annak remek alternatíva lehet ez a recept a hétköznapokra is. A gyömbér nagyon intenzív fűszer, érdemes vele óvatosan bánni és utólag még hozzáadni, ha szükséges.
Hozzávalók:
hirdetés
Csirkemell
- 500 g csirkemell filé
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér
- 340 g ananászkonzerv
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 500 ml főzőtejszín
- 50 g sütőmargarin
Rizs
- 1 bögre rizs
- 6 dl víz
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 csipet ételízesítő
Elkészítés:
- Vágjuk fel a vöröshagymát apró kockákra és a margarinon fonnyasszuk meg. Ha kezd összeesni a vöröshagyma, adjuk hozzá a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymát.
- Mossuk meg a csirkemellett és vágjuk apró kockákra.
- Adjuk hozzá a csirkemellet a hagymához, és pirítsuk le.
- Ha lepirult a csirkemell, reszeljük hozzá a megpucolt gyömbért. (a reszelő legkisebb lyukán)
- Kavarjuk össze, és öntsük fel a tejszín felével.
- Ha a tejszín kezd összesűrűsödni, adjuk hozzá a sót, a borsot és az ananászt. Az ananász levéből is adhatunk hozzá 1-2 kanállal.
- Ha teljesen besűrűsödött, adjuk hozzá a maradék tejszínt, keverjük össze és folyamatos kavarás mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
- Mossuk meg jó alaposan a rizst. Akkor jó, ha a lemosott víz már nem tejfehér, hanem tiszta.
- Egy jénai tálba öntsük bele az átmosott rizst, adjuk hozzá az ételízesítőt és az olajat, majd öntsük fel kétszer annyi bögre vízzel, mint amennyi rizst kimértünk.
- Kavarjuk össze, és tegyük be 5 percre a mikrohullámú sütőbe (legalacsonyabb fokozat).
- Ha letelt az 5 perc, kavarjuk meg, és főzzük tovább 25 percig a legmagasabb fokozaton.
- Ha letelt a 25 perc, ne vegyük még ki, hadd maradjon bent még egy pár percet.
Forrás: Nosalty