Scialatelli padlizsános paradicsomszósszal
hirdetés
Gazdag és laktatós mediterrán étel, kiváló választás az év bármelyik napján. Aki nem szereti a padlizsán ízét, bátran kiválthatja tökre vagy cukkinire.
Hozzávalók:
hirdetés
A tésztához
- 100 g finomliszt (olasz 00-ás)
- 100 g búzadara (olasz semolina)
- 75 ml tej
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 5 g parmezán sajt
- 5 levél bazsalikom
- 3 szál petrezselyem
- 3 ek olívaolaj
A szószhoz
- 3 ek olívaolaj
- 1 nagy db padlizsán
- 15 dkg koktélparadicsom
- 400 g konzerv paradicsom (1 jóminőségü, nagydarabos)
- 1 ízlés szerint só
- 1 közepes db vöröshagyma
Összeállítás és tálalás
- 5 g parmezán sajt
- 10 levél bazsalikom
Elkészítés:
A tésztához
- Először a tejet, a sót, a tojást, az olajat, a reszelt sajtot, ami lehet parmezán például, és az aprított bazsalikomot, petrezselymet keverjük jól el habverővel, utána mehet a tálba a kétféle liszt, a 00-ás és a semolina, ami egy nagyon finom búzadara.
- A tésztát kézzel gyúrjuk össze, nem kell sokáig dolgozni vele, egy golyóban, letakarva tegyük a hűtőbe pihenni egy fél órára.
- Semolinával szórt deszkán nyújtsuk sodrófával 2-3 milliméteres vastagságúra, téglalap formába, hajtsuk félbe és így szeleteljük kb. 5 milliméteres csíkokba, akkor lesz csoda szép duci majd a szószban.
- Forrásban lévő sós vízben főzzük ki, kb. 6-8 perc alatt.
A szószhoz
- Olívaolajon, lassú tűzön pároljuk, pirítsuk meg a padlizsánkikckákat, hogy egy kis színt kapjanak, és szinte puhák legyenek.
- Én itt tettem az egészhez egy fej kockázott vöröshagymát, ami nem feltétlenül autentikus, de nagyon jó hozzá. Szerintem így lesz krémes, teljes a szósz.
- Aztán tegyük hozzá a darabolt koktélparadicsomot, pár perc alatt fonnyasszuk hozzá. Végül a sűrű, nagydarabos konzervparadicsomot tegyük hozzá, sózzuk utána, és főzzük lassú tűzön odáig, hogy a leve kicsit elpárologjon és besűrűsödjön. Csak finoman keverjük, a padlizsándarabok ne törjenek teljesen össze, maradjon darabos, rusztikus.
- Tálaláskor nagy bazsalikomleveleket tegyünk a tésztára, reszelt parmezánt kínáljunk mellé, amiből mindenki tehet egy keveset, de tényleg ne sokat, mert úgy jó, ahogy van. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty