Hagyományos zöldbableves a klasszikus ízek kedvelőinek
hirdetés
Hozzávalók:
- 600 g zöldbab
- 3000 ml csontlé (vagy víz)
- 80 g sertészsír
- 60 g finomliszt
- 25 g vöröshagyma
- 2.5 g fokhagyma
- 2.5 g fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 10 g só
- 15 ml ecet (10 %-os)
- 150 ml tejföl
Elkészítés:
hirdetés
- Ha friss zöldbabunk van, megtisztítjuk, és rézsútosan 2 cm-es darabokra vágjuk. Forró csontlében vagy vízben kezdjük főzni. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük.
- Ha a zöldbab majdnem puhára főtt, elkészítjük a rántást. Ehhez a zsírt felhevítjük, majd hozzáadjuk és elkeverjük benne a lisztet. Belekeverjük a vöröshagymát, és gyakran keverve puhára pároljuk. Ha a rántás zsemleszínű, a hagyma is elkészült. Ekkor adjuk hozzá - a tűzről lehúzva - a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a petrezselyemzöldet. Hideg vizet öntünk hozzá, és habverővel simára keverjük. Az elkészült rántást folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük.
- A levest sóval, ecettel, esetleg őrölt borssal ízesítjük. A tejfölhöz keverünk egy keveset a leves levéből, majd hozzáadjuk a leveshez. Pár percig még főzzük.
- A hagyományos zöldbablevest csipetkével tálalhatjuk.
Forrás: Nosalty