Portobello gombaleves
hirdetés
A fehérbor vagy a sherry minden gombalevest ízletesebbé tesz, de ha valaki nem szereti a pikáns ízvilágot, el is hagyhatja. Tálaláskor frissen aprított petrezselymet, tárkonyt is szórhatunk a levesre, illetve ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, akkor fűszerezzük cayenne borssal.
Hozzávalók:
hirdetés
- 4 db portobello gomba (vagy 8 kisebb barna csiperke)
- 1 közepes db póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 4 dl zöldség alaplé
- 1 púpozott ek finomliszt
- 0.5 dl fehérbor (vagy sherry)
- 1 dl habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a gombafejeket konyhai papírtörlővel, majd rögtön felhasználás előtt öblítsük le őket és vágjuk szeletekre. Semmiképpen ne hámozzuk meg, hiszen a héja alatt vannak a legértékesebb táp- és ízanyagok.
- Vágjuk apró kockákba a megtisztított póréhagymát.
- Egy nagy, öblös (széles) leveses lábasban közepes lángon hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a hagymakockákat, és pároljuk puhára, ez kb. 3 percet vesz igénybe.
- Ekkor jöhetnek a gombaszeletek, melyekkel tovább pároljuk az alapot úgy 5 percig, barnuljon át a száruk is. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Közben egy kis tálban keverjük csomómentesre az alaplevet a liszttel. Aztán mehet a gomba-hagyma keverékhez, és forraljuk össze vele.
- Csökkentsük a hőmérsékletet, és lassan öntsük, keverjük a leveshez a tejszínt és a bort, melyekkel még további 5-10 percig pároljuk a gombát.
- Tálaláskor díszítsük póré karikákkal, frissen őrölt borssal a levest. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty