Sütőtök lasagne – tészta nélkül csak zöldségekből
hirdetés
Ebben a fogásban nincs tészta, sütőtökkel helyettesítjük. Kell hozzá egy jó éles kés, vagy egy mandolin, amivel jó vékonyan fel tudjuk szeletelni a tököt, a töltelék innentől kezdve lehet húsos vagy mentes, bármilyen összeállítású.
Itt most egy spenótos-besameles és paradicsomos babos változatot láthattok, ezeket főként a csodás színösszeállításért választottuk.
hirdetés
Hozzávalók:
- 1 kg kanadai sütőtök
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 ek olívaolaj
- 500 g vörösbab (konzerv)
- 400 g konzerv paradicsom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 500 g spenót
- 2 ek finomliszt
- 3 dl rizstej
- 1 csipet szerecsendió
- 300 g növényi sajt
Elkészítés:
- A sütőtököt megpucoljuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk. Lesózva egy tálban félrerakjuk.
- Egy kanál olívaolajon egy mély serpenyőben két nagyfej, megtísztított, felkockázott vöröshagymát megpárolunk, picit meg is pirítunk. A felét egy szószos edénybe átszedjük.
- A serpenyőbe mehet a vörösbab és a darabolt konzervparadicsom, só, bors, oregánó, bazsalikom fűszerezéssel. Ezt összefőzzünk úgy, hogy a leve kicsit besűrűsödjön, erre úgy segíthetünk rá, hogy botturmixszal helyenként belekeverünk.
- A szószos edénybe a hagymára teszünk egy kanál olívaolajat erre dobjuk a spenótot, picit megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, szerencsendióval szórjuk, majd két evőkanál lisztet szórunk rá és felöntjük rizstejjel, ráreszeljük a sajt felét és besűrítjük.
- Egy nagy sütőtálat kikenünk olívaolajjal. Az alára kenünk egy kis paradicsomos-babos szószt, erre jöhet az első sütőtöksor, aztán a babos piros és a spenótos világos szósszal felváltva rétegezzük. Legfelülre világso szósz menjen. Szórjuk meg a vegán sajt másik felével a rakottast, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 35-40 percre sülni. Legyen szép pirult a teteje, és hagyjuk kicsit hűlni, akkor sokkal könnyebb lesz felvágni.
- Előző nap is elkészíthetjük, akkor bombabiztosan szeletelhetjük. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty