Krumplileves gazdagon a hűvös napokra
hirdetés
Igazi őszi-téli tartalmas leves, sok zöldséggel, pirított kolbásszal és szalonnával. Tejföllel és pogácsával az igazi!
Hozzávalók:
hirdetés
- 100 g füstölt szalonna
- 200 g csípős kolbász
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 1.7 l víz
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 2 db babérlevél
- 1 kg burgonya
- 2 dl tejföl
- 1 ek finomliszt
Elkészítés:
- Egy lábasban alacsony lángon ropogósra sütjük az apró kockákra vágott szalonnát, majd egy szűrővel kiszedegetjük. A kolbászt karikákra vágjuk, és hasonló módon lepirítjuk, majd kihalásszuk.
- A felaprított hagymát üvegesre pároljuk a szalonnás-kolbászos zsírban, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük 2 dl vízzel, és zsírjára pirítjuk.
- Mehetnek a lábasba a karikákra vágott répák, a fűszerek (só-bors-fűszerkömény-babérlevél), majd 1,5 liter víz. Lefedve félpuhára főzzük.
- Ha kezdenek puhulni a répák, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd az egészet 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha minden megpuhult, simára keverjük a lisztet a tejföllel és egy merőkanálnyi levessel, majd sűrű kavargatás mellett beleöntjük a levesbe.
- Felforraljuk, és készen is vagyunk! Plusz tejföllel, a ropogós kolbász- és szalonna-darabkákkal, egy kevés zölddel és pogácsával tálaljuk.
Forrás: Nosalty